Image Alt

Explainer Tag

Legjendat urbane tregojnë se termi “pastrim parash” ka zanafillë periudhën e famëkeqit Al Capone në SHBA. Kjo pasi mafiozi i Chicagos hapi një rrjet lavanderish përmes së cilave justifikonte flukset e parave që vinte nga kontrabanda e alkoolit. Lexo: Shtetet që dominojnë

Më 22 nëntor 1963, Presidenti amerikan John Kennedy vizitoi Dallasin për të fituar përkrahje për rikandidimin e tij në zgjedhjet e vitit ’64. Me mijëra u mblodhën për të parë nga afër Presidentin dhe Zonjën e Parë, Zhaklinë teksa parakalonin me

Feja islame ndahet në dy degë të mëdha, synitët dhe shiitët. Ndarja ka zanafillë ndasitë në caktimin e prijësit fetar pas vdekjes së Profetit Muhamed në vitin 632. Synitët mbështetën Ebu Bekrin (Abu Bakr), i cili ishte vjehrri i Muhamedit, ndërsa

Pasojat e luftës mund të jenë vrastare edhe shumë vite pas përfundimit të një konflikti, kjo për shkak të minave dhe bombave të pashpërthyera. Këto bomba mbeten nëntokë dhe një ditë të caktuar, për shkak punimesh, apo lëvizjeje të tokës ato

Ligjvënësit europian mblidhen në dy qytete të ndryshme, në Strasburg në lindje të Francës dhe në Bruksel të Belgjikës. Ndërkohë administrata publike e Bashkimit Europian e ka selinë qendrore në Luksemburg. Së bashku me Këshillin dhe Komisionin Europian, Parlamenti Europian është një

G-7-ta përfshin shtatë nga shtetet më të zhvilluara industriale në botë, Shtetet e Bashkuara, Kanadaja, Franca, Britania e Madhe, Gjermania, Italia dhe Japonia. Çdo vit udhëheqësit e shteteve të G-7-ës marrin pjesë në mbledhjet e organizuara nga vendet që mbajnë presidencën,

Koncepti për një organizatë ndërkombëtare që promovon paqen në botë ka zanafillë fundin e Luftës së Parë Botërore. Udhëheqësit e katër shteteve kryesore që e formuan Lidhjen e Kombeve u takuan për herë të parë në vitin 1919. Por ky organizim

Organizata e Atlantikut të Veriut, ose shkurt NATO, është një aleancë politike dhe ushtarake, e cila synon ruajtjen e paqes dhe sigurisë të 30 anëtarëve të saj. NATO u formua në Uashington në vitin 1949 si reagim ndaj kërcënimeve sovjetikëve që

Gjykata Ndërkombëtare e Hagës u ngrit zyrtarisht në vitin 2002. E pavarur dhe e qëndrueshme kjo gjykatë u ngrit për të vënë përpara drejtësisë ata që akuzoheshin për krime të atilla që shqetësonin komunitetin ndërkombëtar si gjenocidi, krimet ndaj njerëzimit

Rreth 80% e botës i derdhin ujërat e zeza në natyrë pa i trajtuar aspak për reduktimin e ndotjes. Pjesa tjetër prej rreth 20% që i trajton këto ujëra, arrin ta riciklojë vetëm një pjesë të saj për ripërdorim. Riciklimi i

Shumë tanke ruse kanë “mburoja të çuditshme” të vendosura mbi to. Në shumë media janë shfaqur foto të mjeteve të shkatërruara dhe në shumë prej tyre, ato që janë dëmtuar janë pikërisht këto mburoja. Stijn Mitzer, një analist me qendër në