Superushqimi i astronautëve

Me origjinë nga Peruja dhe e përhapur ndërkombëtarisht, quinoa është shumë e mirë për shëndetin dhe mund të përfshihet në një shumëllojshmëri të gjerë recetash, qoftë për përgatitjen e bukës apo supave.

Spikat përmbajtja e konsiderueshme e lartë e yndyrave të pangopura, ndër të cilat mund të veçojmë Omega 3 dhe Omega 6. Përveçse është një produkt me ekuilibër karbohidratesh, proteinash, fibrash dhe yndyrash, quinoa ka pak kalori. Karakterizohet gjithashtu nga një përmbajtje e lartë e mineraleve esenciale, ndër të cilat është kryesisht hekuri, dhe të tjerë si magnezi, fosfori dhe kaliumi.

Të gjitha këto veti kanë bërë që NASA të përfshijë quinoan në dietën e të gjithë astronautëve. Ata e bënë këtë me qëllimin për ta përfshirë atë si për konsum të mundshëm në misionet hapësinore, ashtu edhe për ta rritur në anije kozmike.

Me përmbajtje të lartë të vitaminës B, quinoa ndihmon në formimin e rruazave të kuqe të gjakut, ndërsa vitamina E përmban antioksidantë që parandalojnë dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira në trup, siç është rasti me plakjen e parakohshme.