Suedia planifikon të dyfishojë përdorimin e saj të energjisë bërthamore

Qeveria suedeze dëshiron të rrisë përdorimin e energjisë bërthamore të paktën deri në vitin 2045, që është themeli i një të ardhmeje më miqësore me mjedisin.

Ministrja e Mjedisit Romina Pourmohtari nga Stokholm është shprehur se kalimi në forma më miqësore me mjedisin e energjisë kërkon që prodhimi i energjisë elektrike të dyfishohet dhe centralet bërthamore duhet të kontribuojnë shumë në rritjen.

Sipas mediave të huaja thuhet se rreth vitit 2045, Suedia do të ketë nevojë për energji bërthamore për prodhimin e së cilës do të kërkohen 10 reaktorë të rinj konvencional bërthamorë.

Qeveria e Ulf Kristerson (djathtas) po lëviz me shpejtësi për të hequr pengesat për ndërtimin e centraleve të reja bërthamore. Sot, vendi skandinav operon tre centrale bërthamore me gjithsej gjashtë reaktorë. Ato kontribuojnë rreth 30% të përzierjes energjetike të Suedisë.

Përpara se qeveria e koalicionit e së djathtës dhe e ekstremit të djathtë populist Demokratët e Suedisë të marrin pushtetin në vjeshtën e vitit 2022 , është arritur një marrëveshje për të rritur përdorimin e energjisë bërthamore.