Suedia i thotë “lamtumirë” cigares

Suedia ka arritur shifrën më të ulët të konsumimit të duhanit në Bashkimin Europian, por ka një qëllim më të madh: të bëhet një vend plotësisht i pa duhanpirë. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, një vend duhet të ketë nivelin e konsumit të duhanit nën 5% për të fituar këtë status, dhe Suedia është shumë afër arritjes së kësaj shifre.

Në zonat publike të Suedisë, është rrallë të shohësh njerëz duke u ndezur një cigare. Pirja e duhanit është e ndaluar në stacionet e autobusëve, platformat e trenave, jashtëpjetat e spitaleve dhe ndërtesat publike të tjera. Si shumica e vendeve në Europë, konsumimi i duhanit nuk lejohet në restorante, por që nga viti 2019, në Suedi ka hyrë në fuqi ndalimi i konsumit të duhanit edhe në hapësirat e hapura të natyrës.

Sipas agjencisë së statistikave Eurostat, vetëm 6.4% e suedezëve mbi 15 vjeç ishin duhanpirës të përditshëm në vitin 2019, një nivel shumë i ulët krahasuar me vendet e tjera të Bashkimit Europian. Në 27 vendet anëtare, mesatarja ishte 18.5% e banorëve që konsumonin duhan çdo ditë në vitin 2019. Shumë ekspertë besojnë se kjo situatë në Suedi është rezultat i fushatave gjatë dekadave dhe ligjeve kundër duhanpirjes, që e kufizojnë konsumin e duhanit edhe në rrugë, madje duke e ndaluar në shumë vende.