Stuhia Ian kthehet në uragan, ndërsa Florida e Kuba përgatiten për uraganin Fiona

Me uraganin Ian duke u forcuar dhe duke marshuar drejt veriut, Florida të hënën filloi të urdhërojë evakuimet dhe përgatitjen për përmbytjet e mundshme.

Tornadot janë gjithashtu të mundshme në të gjithë Florida Keys dhe gadishullin jugor dhe qendror të Floridës, sipas Qendrës Kombëtare të Uraganeve.

Një urdhër evakuimi i detyrueshëm u lëshua të hënën për disa banorë në Hillsborough, në pjesën më perëndimore të gadishullit të Floridës. Strehimoret e urgjencës u hapën në qarkun, i cili përfshin Tampa.

“Ne nuk e morëm këtë vendim lehtë, por stuhia përbën një kërcënim serioz dhe ne duhet të bëjmë gjithçka që mundemi për të mbrojtur banorët tanë,” tha administratorja e qarkut Bonnie Wise.

Në koordinim me zyrtarët e Hillsborough, Baza e Forcave Ajrore MacDill në Tampa, shtëpia e Komandës Qendrore të SHBA, ka njoftuar gjithashtu një evakuim të detyrueshëm. Urdhri është për individët që jetojnë në pjesën më perëndimore të qarkut.

Ky evakuim është caktuar të përfundojë të martën pasdite. Qarku Hernando, rreth një orë në veri të Hillsborough, lëshoi ​​një urdhër evakuimi vullnetar të hënën për ata që jetojnë në zona të ulëta. Evakuimi u bë i detyrueshme të martën në mëngjes. Strehimoret do të hapen gjithashtu të martën dhe shkollat ​​do të mbyllen në qarkun bregdetar.

Qarku Manatee, në jug të Hillsborough, njoftoi gjithashtu një evakuim të detyrueshëm për disa banorë që do të hyjë në fuqi të martën në mëngjes, sipas një njoftimi për shtyp.

Aeroporti Ndërkombëtar Tampa po përgatitet për “ndikime të rënda” nga uragani dhe mund të fillojë të mbyllë pjesë të aeroportit dhe objekteve të tij ndërsa shpejtësia e erës rritet. Të gjitha operacionet e aeroportit do të ndalojnë kur erërat e qëndrueshme të arrijnë shpejtësinë 50 mph.

Ian pritet të forcohet me shpejtësi gjatë ditës së ardhshme dhe të bëhet një uragan i madh ndërsa i afrohet Kubës perëndimore, ku pritet të “prodhojë ndikime të rëndësishme të erës dhe stuhisë”.

Stuhia, e cila në orët e vona të së hënës pasdite ishte rreth 155 milje në juglindje të skajit perëndimor të Kubës, ka erëra maksimale të qëndrueshme prej 100 mph, me erëra më të larta, tha qendra e uraganit.

Qendra e Ian pritet të kalojë afër ose në perëndim të ishujve Kajman të hënën dhe afër ose mbi Kubën perëndimore të martën.

Uragani parashikohet të sjellë 8 deri në 15 inç shi në Florida qendrore perëndimore, 3 deri në 8 inç në pjesën tjetër të gadishullit të Floridës dhe 4 deri në 6 inç në Keys.

Përmbytjet dhe ngritja e përrenjve dhe lumenjve mbi Floridën veriore dhe pjesë të SHBA-së Juglindore janë gjithashtu të mundshme nga mesi deri në fund të javës.

 

*TiboNews