Studiuesit e Harvardit zbulojnë si e nisin bisedën njerëzit e suksesshëm

“Si jeni?” Këto janë dy nga fjalët që i dëgjojmë çditë të jetës sonë dhe janë kaq klishe. Personi që pyet nuk dëshiron vërtet ta dijë, dhe personi që përgjigjet nuk po thotë të vërtetën.

Sipas studiuesve të Harvardit çelësi për të përfituar sa më shumë nga një bisedë e shkurtër,  është thjesht t’i bëni një pyetje personit tjetër. Në një seri eksperimentesh, studiuesit analizuan më shumë se 300 biseda në internet dhe zbuluan se atyre të cilëve u bëheshin pyetje më kuptimplote (pyetje të tjera përveç “si jeni?” ose “Çfarë po bëni?”) e konsideronin personin tjetër shumë më të pëlqyeshëm.

Këtu janë shtatë taktika për të pasur një bisedë kuptimplotë:

Përdorni trukun AVT për të filluar një bisedë

Filloni me një pyetje që plotëson kriteret e mëposhtme:

A – Ka autenticitet

V – Ka lidhje

T – Ka një temë që do t’u japë atyre një përgjigje se kush jeni

Disa nga këto pyetje mund të jenë:

“Cila është gjendja juaj aktuale mendore?”

“Çfarë po prisni këtë javë?”

“Ti më kujton një person të famshëm, por unë nuk e mbaj mend kujt i ngjan?”

Sa më larg temave klishe si trafiku, sportet, moti etj.

Ka disa përjashtime, për shembull, nëse është interesi juaj i vërtetë dhe shefi ose kolegu juaj ndan këtë pasion. Mundohuni të kaloni në gjëra që janë më të rëndësishme për ju dhe që janë disi personale.

Jini të pranishëm dhe vëzhgoni rrethinën tuaj

Hapi sytë para se të hapësh gojën. Gjeni diçka ku të përqendroheni në mjedisin tuaj, si p.sh. një vepër arti në mur, një vegël të pazakontë ose fotografi familjare në tavolinën e tyre, monedha të shpërndara nga vende të ndryshme etj. Sigurisht që do të ketë diçka që do të ndezë bisedën dhe do ta ndihmojë atë të krijojë disa pyetje vijuese. Kjo do të çojë në një diskutim shumë më të thellë dhe më emocional, i cili nuk do të kishte ndodhur kurrë nëse nuk do të kishit vënë re atë që ishte rreth jush.

Këshilla shtesë

Për introvertët, bisedat mund të jenë një gjë e vështirë. Megjithatë, nëse nuk thoni asgjë në momentet para fillimit të takimit ose kur ju dhe shefi juaj jeni në ashensor, rrezikoni të bëheni të padukshëm.

Së pari, pushoni. Pothuajse të gjithë kanë frikë nga të tjerët, veçanërisht ata që janë më të mirë se ne.

Ju jeni ai që jeni dhe askush nuk pret një monolog nga ju. Por kur të flisni, të tjerët do t’ju dëgjojnë dhe do të lidhen me ju.