Studiuesi zbulon disa letra dhe tregon pse nëna e Leonardo da Vinçit ishte skllave

Leonardo da Vinçi ishte gjysmë italian ndërsa nëna e tij një skllave e trafikuar nga rajoni i Kaukazit. Këto pretendime vijnë nga një studim i ri, realizuar me në krye Carlo Vecce, profesor në Universitetin e Napolit. Ai studion jetën dhe veprën e artistit të Mona Liza.

Sfondi i ikonës së Da Vinçit, i cili lindi në vitin 1452, është një pikë e madhe mosmarrëveshjesh midis ekspertëve, ku ata bien dakord vetëm për datën e lindjes së tij dhe emrin e prindërve të tij. Ndërsa babai i tij thuhej se ishte një noter i ri fiorentin i quajtur Ser Piero da Vinçi, nëna e tij mendohej të quhej Katerina, një vajzë fshati toskane. Gjetjet e Vecces kanë shkaktuar debate të mëdha.

Duke folur gjatë prezantimit të librit të tij, me zbulime për da Vinçin, Vecce tha: “Nëna e Leonardos ishte një skllave e marrë nga shtëpia e saj në malet e Kaukazit, u shit dhe u rishit disa herë në Konstandinopojë, më pas në Venecia, përpara se të mbërrinte në Firence. Në qytetin italian, ajo takoi një noter të ri, Piero (Peter) da Vinçi, “dhe djali i tyre mori emrin Leonardo”.

Vecce, i cili ka kaluar dekada duke studiuar figurën e da Vinçit, shpjegon se gjetjet e tij bazohen në arkivat e qytetit të Firences. Libri i tij, “Buzëqeshja e Katerinës”, përmban një dokument veçanërisht interesant, me sa duket i shkruar nga vetë babai i da Vinçit. Dokumenti i datës 1452, përban thirrje për emancipimin e Katerinës, “për të rimarrë lirinë e saj dhe për të rimarrë dinjitetin e saj njerëzor”.

Vecce thotë se shkrimi dëshmon se babai i artistit, “e donte Katerinën kur ajo ishte ende skllave, i cili i dha asaj këtë fëmijë të quajtur Leonardo dhe (ishte) gjithashtu personi që ndihmoi për ta liruar”.

Ky pohim ofron një këndvështrim shumë ‘të vështirë’ për Leonardon, i cili mendohej se ishte produkt i një lidhjeje të paligjshme midis Piero (Peter) da Vinçit dhe vajzës toskane, të quajtur Katerina.

Çdo pretendim i ri për Leonardo da Vinçin kundërshtohet gjithmonë nga ekspertët që e studiojnë atë, por Vecce ka këmbëngulur se provat që ai ka gjetur qëndrojnë.

Artisti shpesh përshkruhet si “njeriu i Rilindjes” i fundit dhe ka pasur dyshime mbi vërtetësinë e pretendimeve, me disa që thonë se da Vinçi është produkt i një bashkimi të tillë si “shumë i mirë për të qenë i vërtetë”.

Megjithatë, Vecce ka fuqinë e një studiuesi të rëndësishëm. Historiani Paolo Galluzzi, një anëtar i akademisë shkencore prestigjioze Lincei në Romë, tha se kërkimi mbi Caterinën  është “deri më tani bindës”. Sipas tij dokumentet ishin të cilësisë së lartë dhe se “duhet të mbetet një minimum dyshimi. Sepse nuk mund të bëjmë testin e ADN-së”.

I lindur në vitin 1452 në një fshat jashtë Firences, da Vinçi e kaloi jetën e tij në qytete të ndryshme italiane përpara se të vdiste në Amboise, Francë në  vitin 1519.

Ai ishte një polimatik dhe një artist në disa disiplina duke përfshirë vizatimin, skulpturën, pikturën dhe muzikën dhe ishte gjithashtu i talentuar në arkitekturë, botanikë, inxhinieri dhe anatomi.

Gjetjet e Vecce-s vijnë si një ekspozitë e re e madhe që paraqet një vepër të famshme të da Vinçit që shfaqet në Galerinë Kombëtare të Londrës: Dukesha e shëmtuar: Bukuria dhe Satira në Rilindje.

Dukesha e shëmtuar është një portret ikonik i shekullit të 16-të i një gruaje ‘groteske’ me tipare të ekzagjeruara të fytyrës dhe rroba të pakëndshme nga artisti Quinten Massys. Karikatura e gruas është në fakt një kopje e kujdesshme e një vizatimi nga Leonardo da Vinçi – dhe ekspozita paraqet një skicë me shkumës nga nxënësi i da Vinçit, Francesco Melzi, së bashku me të dyja veprat.

Ndërsa da Vinçi është i njohur për përshkrimet e tij të grave të bukura, duke përfshirë Mona Lizën dhe Cecilia Gallerani, subjekt i pikturës së tij rreth vitit 1489 ‘Zonja me hermelinë’, ai ishte gjithashtu i magjepsur me ekzemplarë më pak tërheqës.

Gjithashtu në shfaqjen e artit shfaqen vizatime duke përfshirë një satirë mbi ‘dashnorët e moshuar’, një studim i një burri me fytyrën e një kufome dhe një gruaje me pothuajse pa hundë, si dhe shumë që tregojnë njerëz me deformime serioze të fytyrës ose tipare jo njerëzore.

Ai ishte i njohur për kalimin e shumë kohëve në spitale, ku takohej me të sëmurët dhe i disekonte ata pas vdekjes së tyre. Në fletoret e tij, ai përshkruan një paciente, Giovannina, si me një ‘viso fantastico’ ose ‘fytyrë fantastike’.

Ndërsa është diskutuar shumë nëse da Vinçi i ka krijuar këto vepra arti me elementë frymëzimi mizor pas tyre, shumë mendojnë se këto skica ‘monstruoze’ – në krahasim me fytyrat tërheqëse tradicionalisht në shumë prej veprave të tij më të famshme – janë në fakt thjesht një pasqyrim i saktë i procesi i plakjes dhe aspak ‘monstruoz’.

Në fakt, ndërsa vepra e tij më e famshme, dhe ndoshta portreti më i famshëm i të gjitha kohërave – Mona Liza zakonisht mendohet si e bukur, njerëzit që e kanë studiuar fytyrën e saj thonë se ajo në fakt duket disi e pazakontë dhe sigurisht që ka një “viso” fantastike’.

*Tibo News