Studimi që zgjati mbi 8 dekada zbulon burimin e lumturisë së vërtetë

Njerëzit ndjekin paratë dhe famën gjatë gjithë jetës së tyre, por vetëm marrëdhëniet e mira me njerëzit e afërt sjellin lumturi të vërtetë.

Këtë e tregoi hulumtimi më i gjatë i mirëqenies njerëzore i kryer ndonjëherë në botë, i cili zgjati nga viti 1938 e deri më sot, i përshkruar në librin “The Good Life” nga dy profesorë nga Harvardi.

Profesorët Robert Waldinger dhe Mark Schultz nga Harvardi në librin “The Good Life” prezantojnë rezultatet e hulumtimit që fillimisht përfshinte 724 pjesëmarrës dhe është zgjeruar duke përfshirë më shumë se 1300 pasardhës të tyre në tre breza.

Libri me rreth 350 faqe në dhjetë kapituj flet për atë që e bën një jetë të mirë, pse marrëdhëniet janë të rëndësishme, për aftësitë sociale dhe mjedisin me miqtë, familjen dhe në punë.

Grupit fillestar prej 268 studentësh me status të privilegjuar social nga universiteti më i vjetër amerikan dhe një nga më me ndikim në botë, Harvard, studiuesit i shtuan 456 djem nga një pjesë e varfër e Bostonit, dyfish të diskriminuar nga varfëria dhe statusi i imigrimit të tyre. prindërit, në mënyrë që të përpiqen të krahasojnë jetën e tyre dhe të zbulojnë se çfarë do t’i çojë ata në rrugën e duhur.

“Libri shikon mirëqenien e pjesëmarrësve nga shumë këndvështrime të ndryshme, nga imazhet e trurit dhe analizat e gjakut, te videot ku ata flasin për shqetësimet e tyre më të mëdha. Ne u bëmë atyre mijëra pyetje dhe kryem qindra matje, i dërgojmë gjatë pyetësorët çdo dy vjet dhe dokumentacioni grumbullohet në mijëra faqe”, theksojnë autorët.

Hulumtimi mund të reduktohet në përfundimin se marrëdhëniet cilësore i bëjnë njerëzit të shëndetshëm dhe të lumtur dhe se lidhjet sociale janë vërtet të mira për njerëzit, por vetmia i vret ata. Megjithatë, e vërteta e hidhur është se njerëzit e kanë të vështirë të kuptojnë se çfarë është e mirë për ta dhe shpesh mendojnë se është diçka si një destinacion pas të cilit përfundojnë të gjitha problemet.

“Ne jemi vetëm njerëz, ne do të donim një zgjidhje të shpejtë,” thonë autorët, psikiatri dhe psikoanalisti Waldinger dhe psikologu Schultz, dhe shtojnë se lumturia është ndjenja se jeta jonë është e vlefshme dhe kuptimplotë dhe sugjerojnë që një term më i mirë për të është mirëqenia.

Kjo mund të ndihmohet duke u mësuar fëmijëve aftësitë sociale, veçanërisht sot kur mbretëron teknologjia dhe rrethana si pandemia, ata konkludojnë dhe vënë në dukje se secili prej nesh në çdo moment dhe në çdo moshë të jetës mund të shkojë në kërkim të “lumturisë”.