Studimi më i fundit, 3 gjëra që mund t’ju bëjnë të plakeni më shpejt

Një studim i publikuar në “JAMA Pediatrics” provon se disa karakteristika në vitet tona para adoleshencës mund të rrisin rrezikun për plakjen e përshpejtuar. Adoleshentët që pinë duhan ose që janë diagnostikuar me obezitet ose një çrregullim psikologjik plaken më shpejt se bashkëmoshatarët e tyre, zbuloi ky studim.

Studiuesit analizuan të dhënat nga 910 individ në Zelandën e Re, secili prej të cilëve kishte lindur midis prillit 1972 dhe marsit 1973. Ky grup i të dhënave afatgjatë përfshinte informacione për shëndetin dhe sjelljen nga ata individë nga mosha 3 deri në 45 vjeç. Studiuesit shqyrtuan indeksin e masës trupore (BMI), raportin e belit me ijën, testet e gjakut, nivelet e disa hormoneve, presionin e gjakut, kolesterolin, prishjen e dhëmbëve, sëmundjet e mishrave të, palestër kardiorespiratore dhe MRI të trurit.

Në kohën kur pjesëmarrësit e studimit ishin 45 vjeç, shkencëtarët zbuluan se të rriturit që kishin dy ose tre faktorë të rrezikut, pirja e duhanit ose një diagnozë e obezitetit ose çrregullimeve psikologjike midis moshës 11 dhe 15 – ecnin rreth 5 cm në sekondë më ngadalë, kishin një “moshë truri” 2 ½ vjet më e madhe dhe dukeshin rreth 4 vjet më të vjetër në fytyrë.

Qëllimi i shkencëtarëve me këtë studim ishte të përcaktonin disa kushte ose veçori të jetës së hershme që mund të ndihmonin individët dhe ekipin e tyre mjekësor të ngadalësojnë plakjen dhe të parandalojnë shëndetin e dobët në moshën e tretë.

Trajtimi i hershëm për ndonjë ose të gjitha sa më sipër mund të përfitojë shëndet të mirë mendor dhe fizik, konfirmojnë autorët e studimit.