Studimi i ri, humbja e peshës mund të parandalojë kancerin

Megjithëse humbja e peshës mund të ndikojë në pamjen e barkut tuaj, ndryshimi më i rëndësishëm mund të jetë ajo që po ndodh nën të. Një studim i fundit në revistën ‘JNCI Cancer Spectrum’ zbuloi se edhe një sasi modeste e humbjes së peshës mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit kolorektal.

Studiuesit shikuan rreth 17,000 pjesëmarrës në një studim mbi ekzaminimin e kancerit të prostatës, mushkërive, kolorektalit dhe vezoreve dhe zbuluan se ata që humbën peshë gjatë periudhës 5-vjeçare të kërkimit kishin 46% më pak gjasa për të zhvilluar polipe në zorrën e trashë.

Këto rritje, të quajtura edhe adenoma, janë të lidhura me zhvillimin e kancerit.

Megjithëse Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve vëren se kanceri kolorektal është kanceri i tretë më i zakonshëm tek burrat dhe gratë, shkalla e përgjithshme ka qenë në rënie në 20 vitet e fundit. Shumë ekspertë besojnë se kjo ka të ngjarë për shkak të më shumë ekzaminimeve, duke përfshirë rekomandimet e reja që kolonoskopia duhet të fillojë në moshën 45 vjeç.

Vendosja e ndonjë strategjie të stilit të jetesës, në çdo moshë, është një pjesë thelbësore e uljes së rrezikut. Përveç humbjes së peshës, mënyra të tjera për të reduktuar rrezikun kolorektal janë ushtrimet e rregullta, si dhe ngrënia e një diete të shëndetshme me shumë fruta dhe perime.