Stina kur lind lidhet me jetëgjatësinë, ja ç’duhet të dini

Sipas astrologëve, muaji që kemi lindur mund të ndikojë shumë në rezultatin e jetës sonë. Por a mund të ndikojë stina në të cilën lindim se sa gjatë jetojmë? Sipas një studimi të vitit 2001 nga Instituti Max Planck në Gjermani i botuar në Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dhe një studimi të vitit 2011 nga Universiteti i Çikagos, i botuar në Journal of Aging Research, një numër në rritje provash sugjerojnë se është e vërtetë.

Studimi i Planck zbuloi se ata të lindur në Austri dhe Danimarkë në vjeshtë jetuan pak më gjatë se ata të lindur në periudha të tjera të vitit. Më pas, studimi mori në konsideratë Hemisferën Jugore – Australi – ku ndërrohen stinët. Rezultatet zbuluan se e kundërta ishte e vërtetë: foshnjat e lindura në muajt e vjeshtës të Hemisferës Jugore me kushte të ngjashme me pranverën jetuan disi pak se ato të lindur në pranverë – ose në vjeshtë në atë pjesë të botës.

Ndërkohë, studimi i vitit 2012 i Universitetit të Çikagos ekzaminoi jetëgjatësinë e 1500 njerëzve të lindur në vjeshtë në fund të shekullit të 19-të nëpërmjet të dhënave të tyre dhe zbuloi se rreth 40% më shumë prej tyre jetuan deri në 100 vite në krahasim me vëllezërit e motrat dhe bashkëshortët e tyre të lindur në periudha të tjera të vitit. Më e rëndësishmja, përfshirja e bashkëshortëve në studimin e Çikagos kontrolloi për faktorë të tjerë të stilit të jetesës që ndikojnë në jetëgjatësinë, siç është varfëria.

Rezultatet nga studimet e Max Planck dhe të Universitetit të Çikagos mund të lidhen më pak me sezonin e lindjes së një fëmije dhe më shumë me cilësinë e ushqimit të disponueshëm për një nënë kur ajo është shtatzënë. Ndërsa shtatzënë në fund të verës dhe në fillim të vjeshtës (e kundërta në jug), ka një bollëk frutash dhe perimesh të freskëta për një nënë shtatzënë për të ngrënë. Sezonaliteti mund të ndikojë gjithashtu në gjasat që një nënë mund të përjetojë një infeksion ose ndërlikime të tjera shëndetësore gjatë shtatzënisë, si dhe mundësitë që fëmija të përjetojë diçka të ngjashme pas lindjes, duke ndikuar në shëndetin dhe mirëqenien e tyre më vonë në jetë.

Por nëse jeni një foshnjë vjeshte ose po planifikoni kohën më të mirë për të mbetur shtatzënë, profesori i shëndetit publik në Universitetin e Illinois në Çikago, Jay Olshansky i tha New York Times: “Duhet të mbani mend, kjo është për popullsinë, jo për individët. Për një individ, muaji që keni lindur do të jetë kryesisht i parëndësishëm. Ajo që me të vërtetë do të ketë rëndësi është mënyra e jetesës që bëni dhe gjenetika që keni trashëguar.” Megjithatë, Leonid A. Garilov i Qendrës Kombëtare të Kërkimit në Universitetin e Çikagos dhe autori i parë i studimit të Journal of Aging Research dukej se nuk ishte dakord. “Gjetjet e këtij studimi mbështesin idenë e programimit të moshës së hershme të plakjes dhe jetëgjatësisë njerëzore”.

Muaji kur lind një fëmijë nuk është i vetmi faktor që duket se ndikon në jetëgjatësi. Universiteti i Çikagos zbuloi gjithashtu se fëmijët e parë të lindur të të dy gjinive kishin më shumë gjasa të mbushnin ditëlindjen e 100-të. Shpjegimet e mundshme përfshijnë shëndetin e përgjithshëm më të mirë të prindërve më të rinj, si dhe vëmendjen që i kushtohet të porsalindurit në krahasim me fëmijët e lindur më vonë, përmirësimin e zhvillimit social, emocional dhe mendor, sipas Scientific American.