Spanja po ndalon përdorimin e telefonave në shkolla

Spanja po godet përdorimin e telefonave celularë në shkolla, duke futur ndalime totale ose duke rregulluar shumë pajisjet që shumë mësues dhe prindër thonë se nuk janë të nevojshme.

Në të gjithë Spanjën, grupet e WhatsApp kanë qenë të zhurmshme me prindërit që debatojnë për një nga temat më përçarëse në vend: jo, politikën e diskutueshme kombëtare spanjolle, por nëse shkollat duhet të ndalojnë telefonat celularë.

Një nga bisedat më të mëdha në grup filloi në Barcelonë dhe shpejt fitoi më shumë se një mijë anëtarë dhe shtroi pyetjen nëse telefonat celularë duhet të lejohen apo jo në objektet arsimore.

Anëtarja themeluese e grupit, dhe nënë e tre fëmijëve të moshës shkollore, Elisabet Garcia Permanyer, tha për mediat lokale se ajo nuk donte t’i dorëzohej normës së presionit social që sapo një nxënës të hyjë në shkollën e mesme, atij duhet t’i lejohet telefoni i tij celular. .

Biseda në grup, e cila tani përfshin rreth 10,000 prindër nga lagje të ndryshme në të gjithë qytetin, përdoret për të shkëmbyer informacion së bashku me çdo pyetje që nënat dhe baballarët mund të kenë për përdorimin e celularit.

Është përdorur gjithashtu për të filluar iniciativat: e para është një dokument që prindërit mund të nënshkruajnë, duke u angazhuar që të mos i blejnë fëmijës së tyre celular deri në moshën 16-vjeçare.

Sipas raportit të fundit të UNESCO-s mbi monitorimin global të arsimit, një në katër vende ka miratuar ligje që ndalojnë përdorimin e telefonit celular në klasa. Është sigurisht një temë e nxehtë në Evropë për momentin, por jo e lehtë për t’u pajtuar.

Brenda Spanjës, rajone të ndryshme autonome kanë qasje të ndryshme. Disa zgjedhin një ndalim të plotë ligjor të celularëve në objektet arsimore, ndërsa të tjerët kanë një qasje më të butë.

Këtë vit, shumë shkolla spanjolle kanë vendosur rregulla më të rrepta kur bëhet fjalë për telefonat gjatë orëve të mësimit, zyrtarët e arsimit në Katalonjë thanë se 53% e shkollave në rajon po lëvizin për të futur rregulla më të ashpra.

Rajone të tjera në Spanjë që kanë vendosur të ndalojnë pjesërisht telefonat inteligjentë përfshijnë Castilla-La Mancha, Galicia dhe Komuniteti i Madridit.

Mosrespektimi i rregullave kur i jepet një shkallë e caktuar autonomie ka bërë që qeveritë dhe bordet lokale të shkollave të vendosin masa ekstreme.

Nuk duket të ketë një konsensus të qartë shkencor mbi efektet që mund të ketë përdorimi i telefonit celular tek adoleshentët, por ka disa prova se po ulin notat dhe se kufizimi i telefonave inteligjentë në shkollë mund të reduktojë bullizmin.