Singapori do të ekzekutojë një grua, për herë të parë pas 20 vitesh

Singapori ka planifikuar të ekzekutojë një grua për herë të parë në pothuajse 20 vjet, thonë avokatët e të drejtave të njeriut.

Shtetasja e Singaporit, Saridewi Djamani, 45 vjeçe, u shpall fajtore për trafikimin e 30 gr heroinë në vitin 2018.

Ajo do të jetë e dënuara e dytë për drogë që do të ekzekutohet në tre ditë, pas shokut të tij nga Singapori Mohd Aziz bin Hussain, dhe e 15-ta që nga marsi 2022.

Singapori ka disa nga ligjet më të ashpra kundër drogës në botë, për të cilat thotë se janë të nevojshme për të mbrojtur shoqërinë.

Azizi u dënua për trafikim të 50 g heroinë. Sipas ligjit të Singaporit, dënimi me vdekje mund të zbatohet për trafikimin e më shumë se 15 g heroinë dhe më shumë se 500 g kanabis.

Byroja Qendrore e Narkotikëve të Singaporit (CNB) tha se Azizit iu akordua “procesi i plotë i rregullt” dhe se ankesa e tij kundër dënimit u hodh poshtë në 2018.

Në prill, një tjetër Singaporean, Tangaraju Suppiah, u ekzekutua për trafikimin e 1 kg kanabis që nuk e preku kurrë. Autoritetet thonë se ai e ka koordinuar shitjen nëpërmjet telefonit celular.

Miliarderi britanik Richard Branson, ka kritikuar sërish Singaporin për ekzekutimet e tij, duke thënë se dënimi me vdekje nuk është një pengesë kundër krimit.

“Trafikantët e drogës në shkallë të vogël kanë nevojë për ndihmë, pasi shumica janë ‘ngacmuar’ për shkak të rrethanave të tyre,” tha Branson në Twitter, duke shtuar se nuk ishte tepër vonë për të ndaluar ekzekutimin e Sarideëi Djamanit.

Ajo është një nga dy gratë e dënuara me vdekje në Singapor, sipas Transformative Justice Collective, një grup i të drejtave të njeriut me bazë në Singapor. Ajo do të jetë gruaja e parë e ekzekutuar nga qyteti-shtet që nga parukierja Yen May Ëoen në 2004. Jen u dënua gjithashtu për trafik droge.

Mediat lokale raportuan se Sarideëi dëshmoi gjatë gjyqit të saj se ajo po grumbullonte heroinë për përdorim personal gjatë muajit të agjërimit islamik.

Ndërsa ajo nuk e mohoi shitjen e drogave të tilla si heroina dhe metamfetamina nga banesa e saj, ajo minimizoi shkallën e atyre aktiviteteve, vuri në dukje gjykatësi See Kee Oon.

Autoritetet argumentojnë se ligjet e rrepta të drogës ndihmojnë në mbajtjen e Singaporit si një nga vendet më të sigurta në botë dhe se dënimi me vdekje për veprat penale të drogës gëzon mbështetje të gjerë publike.

Por avokatët kundër dënimit me vdekje e hedhin poshtë këtë.

“Nuk ka asnjë provë që dënimi me vdekje ka një efekt unik parandalues ose se ka ndonjë ndikim në përdorimin dhe disponueshmërinë e drogës,” tha Chiara Sangiorgio e Amnesty International në një deklaratë.

“Mesazhi i vetëm që dërgojnë këto ekzekutime është se qeveria e Singaporit është e gatshme të kundërshtojë edhe një herë masat mbrojtëse ndërkombëtare për përdorimin e dënimit me vdekje”.

Amnesty International vuri në dukje se krahas Kinës, Iranit dhe Arabisë Saudite, Singapori është një nga vetëm katër vendet që kanë kryer së fundmi ekzekutime të lidhura me drogën.