Si të ruani shëndetin e Zemrës në moshën 40+

Zgjedhet e shëndetshme të çdo dekade të jetës rrit shanset për të qëndruar të shëndetshëm me kalimin e viteve.

Nuk është kurrë vonë për të nisur një mënyrë jetese të shëndetshme, edhe në të 40-at, 50-at dhe 60-at. Ndërmarrja e hapave gjatë atyre dekadave për të reduktuar rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe sëmundjeve të tjera kronike mund të ndihmojë cilësinë e jetës tuaj ndërsa rriteni në moshë. Norrina Allen, profesoreshë e asociuar e mjekësisë në Universitetin Northwestern në Çikago thotë: “Ne po kuptojmë gjithnjë e më shumë se ajo që bëni më herët në jetë ka një ndikim afatgjatë”.

Mosha e mesme është koha për t’u përqëndruar në shëndetin aktual dhe për të ardhmen.

Një nga gjërat që duhet të bëni është një kontroll i përgjithshëm tek mjeku:

-Të vizitosh mjekun nuk duhet të ndodhë vetëm kur ndiheni të sëmurë. Ndërsa jeni me shëndet të mirë, organizoni një kontroll vjetor, për të parë nëse presioni i gjakut, nivelet e kolesterolit dhe sheqeri në gjak janë në parametra normalë. Diapazoni normal i presionit të gjakut është më pak se 120 për sistolik (numri kryesor) dhe më pak se 80 për diastolik (numri i poshtëm).

Nëse parametrat tuaj janë në nivele jo të shëndetshme, një mjek mund t’ju ndihmojë duke vendosur nëse nevojiten medikamente për të kontrolluar faktorët e rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Ndryshimet e stilit të jetesës mund të ndihmojnë gjithashtu.

Çdo gjë që mund të bëni në çdo moshë do ta bëjë të ardhmen tuaj më të shëndetshme dhe më të lumtur.

-Konsideroni të hani më shumë fruta dhe perime dhe të eliminoni pijet me sheqer.

Mbani ose filloni një program ushtrimesh. Ju nuk keni nevojë të vraponi shumë. Filloni gradualisht duke shtuar 20 deri në 30 minuta ecje të shpejtë në rutinën tuaj të përditshme.

-Shoqata Amerikane e Zemrës rekomandon të paktën 150 minuta aktivitet fizik të moderuar në javë për të rriturit, duke synuar 30 minuta stërvitje në ditë, pesë ditë në javë.

Një dietë ushqyese dhe aktiviteti fizik janë dy nga Life’s Simple 7, të cilat janë shtatë masa dhe veprime të identifikuara nga AHA se kanë ndikimin më të madh në shëndetin e zemrës. Të tjerat përfshijnë: menaxhoni presionin e gjakut, kontroll kolesterolit, reduktim sheqeri në gjak, humbni peshë dhe lënia e duhanit.

-Lënia e duhanit mund të rezultojë në përfitim pothuajse të menjëhershëm. Ndalimi i pirjes së duhanit zvogëlon rrezikun për sëmundje të zemrës dhe sëmundje të tjera. Për disa sëmundje, ky rrezik përfundimisht bie në nivelet para pirjes së duhanit.

-Ndihuni pozitivë

Të 40-at mund të konsumohen me punën dhe rritjen e fëmijëve, por nuk duhet të lini pas dore mirëqenien tuaj.

“Njerëzit e vendosin shëndetin e tyre disi mënjanë. Të gjesh kohë për veten është një fjalë e urtë e vjetër, por ka përfitime afatgjata nga të qenit i shëndetshëm – madje edhe përfitime afatshkurtra.

– Njerëzit në të 40-at duhet të jenë gjithashtu të vetëdijshëm për problemet shëndetësore që priren të lindin në moshën e mesme. Më shumë se 30 milionë amerikanë kanë diabet dhe 90 për qind deri në 95 për qind e tyre kanë diabet të tipit 2, i cili më së shpeshti zhvillohet te njerëzit mbi 45 vjeç, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

-Shëndeti i zemrës në vitet ’50 dhe ’60

Shëndeti kardiovaskular ndikon në aftësinë tuaj për të jetuar një jetë produktive me kalimin e moshës, duke përfshirë aftësinë tuaj për të punuar në moshën e mesme.

Një studim zbuloi se punonjësit me shëndet më të mirë kardiovaskular, të matur nga 7 faktorët e Life’s Simple, përjetuan më pak ditë sëmundjeje dhe përqendrim më të mirë në punë. Hulumtime të tjera zbuluan se kostot vjetore të kujdesit shëndetësor të punëdhënësve ishin mesatarisht 2,021 dollarë më pak për punonjësit me të paktën gjashtë rezultate ideale të shtatë-metrikës së shëndetit të zemrës.

-Për gratë, menopauza nuk shkakton sëmundje kardiovaskulare, por faktorët e rrezikut mund të fillojnë të ndodhin rreth kësaj periudhe të jetës së një gruaje dhe simptomat e sëmundjeve të zemrës mund të bëhen më të dukshme më pas.

Vitet 50 dhe 60 janë shpesh një kohë kur njerëzit akumulojnë më shumë peshë dhe shfaqen faktorë rreziku për sëmundjet e zemrës.

Hulumtimet kanë treguar se stërvitja e rregullt në moshën e mesme mund të përmirësojë elasticitetin e enëve të gjakut të shkaktuar nga një mënyrë jetese ulur dhe të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

-Mendoni për mënyrat për të bërë më shumë ecje, pavarësisht nëse janë disa blloqe në lagjen tuaj.

-Gjithashtu mbani mend se përgatitja e vakteve në shtëpi në vend të ngrënies jashtë është zakonisht një mënyrë e mirë për të siguruar ushqim të shëndetshëm.

Në të 60-at e më tej, problemet mjekësore mund të bëhen më të përhapura. Por njerëzit me më pak probleme shëndetësore ka të ngjarë të kenë më pak vizita te mjeku dhe më pak kujdes në spital ose në azile.

Ata me faktorë rreziku më të favorshëm për sëmundjet e zemrës në moshën e mesme kursyen afërsisht 18,000 dollarë gjatë kohës së tyre në Medicare, sipas hulumtimit të Allen. Edhe ata që zhvilluan sëmundje kronike më vonë në jetë, përjetuan më pak ashpërsi të këtyre sëmundjeve.

Cilado qoftë mosha juaj, ia vlen përpjekja për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Mendoni për veten por edhe të gjithë familjen  që ju do të shëndetshëm- bashkëshortët, fëmijët dhe nipërit e mbesat.

Kardiologët: Edhe të rinjtë po preken nga hipertensioni për disa arsye

10 ushqime që duhen shmangur nëse keni tension të lartë

 

*Tibo News