Si të përmirësoni shëndetin e mushkërive në të gjitha moshat

Ne nuk e konsiderojmë shpesh rolin që luajnë mushkëritë tona për të na mbajtur të fortë dhe mirë. Vetëm kur kemi probleme me frymëmarrjen, ne fillojmë të kuptojmë se sa fort punojnë mushkëritë tona për ne. E vërteta është se, si pjesa tjetër e trupit tonë, mushkëritë tona kërkojnë kujdes dhe vëmendje të përditshme për të funksionuar sa më mirë.

Frymëmarrja ushqen me oksigjen qelizat në të gjithë trupin tuaj. Pa oksigjen të mjaftueshëm, njerëzit janë më të prirur ndaj problemeve shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e frymëmarrjes, sëmundjet kronike obstruktive pulmonare dhe madje edhe sëmundjet e zemrës.

Por frymëmarrja e zakonshme që bëjmë çdo ditë dhe jashtë nuk është e mjaftueshme për të mbajtur oksigjenin të rrjedhë nëpër trup në nivelet maksimale, sipas ekspertëve.

“Mushkëritë në pushim dhe gjatë shumicës së aktiviteteve të përditshme janë vetëm në 50 për qind të kapacitetit të tyre. Ashtu si pjesa tjetër e trupit tuaj, mushkëritë lulëzojnë në lëvizje dhe aktivitet.”

Meqenëse aktiviteti i rregullt i përditshëm nuk ju ndihmon të përdorni mushkëritë tuaja me kapacitet të plotë, ju duhet t’i sfidoni mushkëritë me aktivitet më intensiv.

“Dhe për të ndihmuar në luftimin e grumbullimit të toksinave dhe katranit në mushkëri të shkaktuar nga ndotësit e mjedisit, alergjenët, pluhuri dhe tymi i cigares, ju duhet të ndihmoni mushkëritë tuaja të pastrohen”.

Ndiqni këto këshilla për të ndihmuar në përmirësimin e shëndetit të mushkërive dhe për t’i mbajtur këto organe vitale të forta për jetën, e sidomos në moshën 40+.

-Ndaloni duhanin

Pirja e duhanit dëmton mushkëritë, duke shkaktuar lloj-lloj problemesh, nga kanceri i mushkërive deri te sëmundjet e frymëmarrjes. Dhe padyshim që ndikon në kapacitetin tuaj të mushkërive. Të gjithë kemi parë krahasimet midis mushkërive të shëndetshme dhe mushkërive të duhanpirësve. Nëse lini duhanin, kapaciteti juaj i mushkërive do të jetë përmirësuar me të paktën 10% nëntë muaj më pas.

-Bëni ushtrime të frymëmarrjes

Merr fryme thellë. Është kaq e thjeshtë. Ka një sërë ushtrimesh të frymëmarrjes që mund të bëni që ndihmojnë në mbajtjen e mushkërive tuaja të shëndetshme. Njëra përfshin qëndrimin në këmbë me shpinën të përkulur, frymëmarrjen dhe mbajtjen e frymës për 10 sekonda përpara se të nxirrni – gjë që mund të bëhet lehtësisht ndërsa shikoni televizor.

-Konsumoni mjaftueshëm vitaminë D

Një studim i publikuar këtë vit zbuloi se nivelet më të larta të vitaminës D ishin të lidhura me funksionin më të mirë të mushkërive. Në verë, në varësi të vendit ku jetoni, shumica e njerëzve mund të marrin mjaftueshëm vitaminë D nga rrezet e diellit. Me afrimin e muajve të dimrit dhe zhdukjen e diellit, ia vlen të investoni në suplementet e vitaminës D. Vitamina D mund të gjendet edhe në ushqime të tilla si peshku me vaj, të verdhat e vezëve dhe mishi i kuq.

-Këndoni edhe nëse nuk jeni këngëtar, çfarë do të thotë kjo?

Nëse jeni një nga njerëzit e shumtë që ju pëlqen të këndoni në dush, atëherë mund të jeni me fat, sepse të kënduarit, me sa duket, mund të ndihmojë kapacitetin e mushkërive. Sipas Fondacionit Britanik të Mushkërive, është veçanërisht e dobishme për pacientët me sëmundje të frymëmarrjes. Njerëzit me sëmundje të mushkërive i thanë fondacionit se kontrolli i frymëmarrjes së tyre përmes të kënduarit ndihmoi në menaxhimin e problemit të tyre. Një studim i 20 studentëve indonezianë, i publikuar në vitin 2015, zbuloi se kapaciteti mesatar i mushkërive të këngëtarëve të korit ishte më i lartë se ai i jo-këngëtarëve.

-Bëhuni aktiv

Një arsye pse njerëzit duan të rrisin kapacitetin e tyre të mushkërive është përmirësimi i performancës së tyre sportive. Në mënyrë të dobishme, ushtrimet e rregullta janë një nga mënyrat se si mund ta bëni këtë. Siç duhet të kishit mësuar në lëndën e biologjisë, mushkëritë tuaja sjellin oksigjen në trup dhe largojnë dioksidin e karbonit – kur ushtroheni, ky proces ndodh më shpejt dhe i bën mushkëritë tuaja më të forta dhe më efikase me kalimin e kohës.

-Rregulloni qëndrimin tuaj

Studimet kanë treguar se qëndrimi ulur zvogëlon kapacitetin e mushkërive, sepse pozicioni i shtrydh mushkëritë tuaja, duke i bërë ato më të vogla. Pra, për një rregullim shumë të shpejtë, uluni drejt për të marrë kapacitetin më të mirë të mushkërive që mundeni. Një qëndrim i mirë mund të ndihmojë edhe me dhimbjen e shpinës.

-Përmirësoni cilësinë e ajrit në shtëpinë tuaj

Nëse jetoni në qytet, ndotja e ajrit është e pashmangshme. Edhe ndotja afatshkurtër e ajrit mund të prekë mushkëritë tuaja. Por ka hapa që mund të ndërmerrni për të përmirësuar cilësinë e ajrit në shtëpi. Mbajtja pastër do të ndihmojë në heqjen e pluhurit, ndërsa mbajtja e bimëve shtëpiake mund të ndihmojë në mbajtjen e ajrit të freskët. Në ditët kur nivelet e ndotjes janë të ulëta, sigurohuni që të hapni dritaret.

*Tibo News