Si të kujdeseni për shëndetin e trurit pas të 40-ave: Tri gjërat që duhet të bëni

Gjumi është pjesë e rëndësishme në jetën dhe shëndetin tonë dhe të gjithë e dimë atë ndjesinë e një nate të kaluar pa orët e plota dhe cilësore të gjumit…Mëngjesi i ditës tjetër kthehet në një torturë, mungesë fuqie, përqendrimi, vëmendjeje etj. Por, gjumi ka ndikim edhe në shëndetin e trurit thonë mjekët.

Me kalimin e moshës, ruajtja e shëndetit të trurit duhet të kthehet në prioritet, pasi gjumi i mirë “kërcënohet” nga shumë faktorë, përfshirë edhe ndryshimet hormonale. Për fat të mirë, ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të përmirësuar gjumin tuaj nëse jeni mbi 40 vjeç.

Vendosni një orar të qëndrueshëm

“Shkoni në shtrat dhe zgjohuni në të njëjtën orë çdo ditë, madje edhe në fundjavë,” thotë Omaira Ferreira, eksperte shëndetësore për SheFinds. Një orar i rregullt i gjumit ndihmon në rregullimin e orës së brendshme të trupit, duke promovuar cilësi më të mirë të gjumit dhe funksionit njohës.

Praktikoni një rutinë relaksuese

Të shkuarit në shtrat në të njëjtën orë është një gjë, por të jeni në gjendje të flini sapo të jeni në shtrat është një tjetër gjë. Një dush i ngrohtë, një frymëmarrje e thellë ose dëgjimi i muzikës qetësuese janë disa nga teknikat që mund të praktikoni.

Kufizoni kohën para ekranit

Nëse ju pëlqen të shikoni filma, dokumentarë apo produksione të ndryshme në Netflix, kjo ndikon në aftësinë për të fjetur dhe njëherësh edhe në shëndetin e trurit. “Shmangni pajisjet elektronike (telefonat inteligjentë, tabletët ose laptopët) të paktën një orë para gjumit,” sugjeron Ferreira. Drita blu e emetuar nga këto pajisje mund të ndërhyjë në ciklin tuaj gjumë-zgjim dhe të prishë aftësinë tuaj për të fjetur.