Si të kërkojmë falje pasi lëndojmë?

Të gjithëve na ka ndodhur të lëndojmë njerëzit që duam, në shkallë të ndryshme. E rëndësishme është kur dikush e di vendin e tij dhe merr përgjegjësitë që i takojnë, duke kërkuar falje.

Kjo e fundit nuk është gjithmonë aq e thjeshtë, megjithatë ka disa gjëra që duhet të keni parasysh.

 

Qëllimi juaj ka rëndësi. Pse doni të kërkoni falje? A është e sinqertë apo manipuluese? A keni bërë diçka që të kërkoni falje apo po përpiqeni të ruani paqen? Para se të kërkoni falje, ndaloni dhe reflektoni se pse po kërkoni falje.

Ju duhet të zgjidhni edhe kohën kur e bëni këtë, kur dikush lëndohet, ai mund të mos dëshirojë të dëgjojë menjëherë faljen tuaj.

Mund të mos ketë një kohë “perfekte”, por të detyrosh dikë t’ju flasë ose t’ju dëgjojë përpara se të jetë gati, mund të jetë një kërkesë falje e gabuar.

Ndonjëherë, urgjenca jonë nxitet nga ndjenja e fajit ose frika për të humbur dikë, duke mos përputhur kohën tonë me nevojën e personit për një hapësirë ​​për reflektim.

Fjalët që thoni kanë rëndësi.

Ka fraza që tingëllojnë si falje, por në të vërtetë nuk janë të tilla.

Për shembull:

  • “Më vjen keq që ndihesh kështu”
  • “Më vjen keq NËSE…”
  • “Ti je shumë i/e ndjeshëm”
  • “Të harrojmë se ka ndodhur”
  • “E thashë këtë vetëm për shkak të mënyrës se si veprove”
  • “Më vjen keq POR…”
  • “Unë të dua”
  • “Thjesht të vazhdojmë përpara”
  • *Një përqafim, puthje ose dhuratë nuk është gjithashtu një falje*
  • Një falje e vërtetë nuk ka të bëjë me fjalët e ndërtuara të rastësishme që tingëllojnë si marrje  përgjegjësie, por në të vërtetë përfshin.

Një falje nuk është një kurë magjike.

Vetëm për shkak se keni kërkuar falje, nuk do të thotë se gjithçka do të kthehet në normalitet.

Do të duhet kohë që marrëdhënia të riparohet dhe ndoshta të kalojë në dinamikën e saj të re.

Kini pritshmëri realiste dhe sigurohuni që të mos i bëni presion dikujt që të “kthehet në normalitet” menjëherë.

Askush nuk ju ka borxh falje.

Vetëm për shkak se keni kërkuar falje, nuk do të thotë që personi duhet t’ju falë ose të vazhdojë marrëdhënien (pavarësisht dinamikës).

 

Pavarësisht se ne shpresojmë mos të ketë mëri mes njerëzve dhe gjithçka të shkojë si duhet, kini parasysh që gjithsecili ka nevojë për kohën e tij.

 

*Tibo News