Si Reality Show-t po shkatërrojnë njerëz

Reality Show-t po shkatërrojnë mendjet e të rinjve, e kryesisht fëmijëve dhe debati nëse ato janë të dobishme apo të dëmshme vijon.

Shumë ekspertë të zhvillimit të fëmijëve pajtohen se formate të tilla po dëmtojnë mendjen e të rinjve, pasi është një formë argëtimi që sjell pritshmëri joreale dhe të njëanshme. Këto formate po bëjnë që një brez fëmijësh të veprojnë në mënyra deri në ato të frikshme. Mënyra më e mirë për t’u marrë me këtë është t’u shpjegoni fëmijëve tuaj se këto programe nuk janë normë dhe nuk duhen marrë seriozisht.

Emisionet Reality, apo eksperimentet me banorë në një shtëpi, të izoluar për një kohë të caktuar, përhapur nëpër botë kanë shumë përfitime, si argëtimi dhe emocionet, ndonëse me pagesë.

Megjithatë, brezi i ri duhet të mësohet se si ta përdorë siç duhet lirinë e tij me televizionin dhe internetin. Është e rëndësishme të mbani mend se Reality Show-t mund të dëmtojnë shumë psikologjinë, rritjen dhe zhvillimin e të rinjve, por nëse ajo përdoret siç duhet,  mund të jetë një formë e thjeshtë dhe e shëndetshme argëtimi.

Ka një problem të madh me televizionin dhe formate të tilla dhe nuk janë aktorët që marrin pjesë. Disa shfaqje kanë dështuar dhe kanë shkaktuar dëme serioze për personat e përfshirë. Në disa raste, shfaqja ishte aq e diskutueshme saqë garuesit u turpëruan dhe u poshtëruan, gjë që nuk ishte e mirë për karrierën e tyre të ardhshme. Në disa raste, producentët e Reality Show-ve nuk arritën ta mbështesnin apo qetësonin konkurrentin, duke përcjellë pamje edhe të pahijshme për përfitime të shumta.

Pra pyetja e shtruar me vende mbetet: A po i shkatërron mendjet e njerëzve ky lloj realiteti televiziv?

Çështja se si Reality Show-t po shkatërrojnë mendjet e të rinjve është një çështje e rëndësishme për industrinë e medias. Sipas disa studiuesve, Reality Show është një mjet i fuqishëm në duart e shikuesve të rinj. Pavarësisht se është popullor, ajo ka një efekt negativ në shoqëri. Ai shtrembëron të vërtetën, krijon një personazh të famshëm në çast dhe mban njerëzit larg programeve të tjera edukuese. Ky është rreziku më i madh i këtyre shfaqjeve dhe është jetike që njerëzit ta kuptojnë këtë dhe të ndërmarrin veprime.

Disa studiues kanë vënë në dyshim gjithashtu përfitimet e formateve të tilla. Disa formate reale të cilat lidhen kryesisht me mjekësinë janë kthyer në fakt në dobi. Por, ka edhe shumë dobësi të këtij fenomeni. Fatmirësisht, ky fenomen i ri ka një ndikim pozitiv në shëndetin e të rinjve, pasi ata janë një burim i madh argëtimi. Ata na bëjnë më të vetëdijshëm dhe më të informuar, ndërsa në të njëjtën kohë ndikojnë në sjelljen e fëmijëve tanë.

Ndërsa shfaqjet e krimit mund të duket se nuk i shkatërrojnë mendjet e të rinjve, efektet negative të këtyre shfaqjeve duhet të adresohen. Ata janë shkaku kryesor i aksidenteve të rënda. Pavarësisht këtyre rreziqeve, ato mund të çojnë në zhvillimin e qëndrimeve të dhunshme tek të rinjtë tanë. Kjo është një nga arsyet kryesore pse kaq shumë njerëz shikojnë emisione që lidhen me krimin. Ky është një problem serioz, por ato janë vetëm fillimi. Ju duhet të monitoroni përmbajtjen e këtyre shfaqjeve.

Një problem tjetër është fluksi i Reality Show-ve në YouTube. Këto video janë krijuar nga të rinj që janë pjesëmarrës aktivë në media. Ata janë në gjendje të lidhen me atë që shohin në ekran. Kjo shkakton probleme për shumë të rinj dhe shumë ekspertë kanë paralajmëruar se Reality Show-t po dëmtojnë mendjen e të rinjve të fëmijëve tanë. Ata jo vetëm që mund të shkatërrojnë jetën e fëmijëve të tyre, por edhe familjet në tërësi.

Përveç rreziqeve të ndjekjes së emisioneve, shikuesit janë të ekspozuar edhe ndaj kritikave dhe gjykimeve të ashpra. Ndërsa shikuesit thjesht reagojnë ndaj këtyre kritikave, konkurrentët janë të pambrojtur. Kjo mund të çojë në një vetëbesim të ulët dhe, nga ana tjetër, në ankth dhe depresion. Përveç kësaj, formatet Reality mund të nxisin zhvillimin jo të duhur të një fëmije, duke ndjekur një shembull që vetë produksionet duan ta shfaqin në atë formë. Një i varur nga formate të tilla, nuk do të ndalojë kurrë së shikuari dhe kjo do të ndikojë në të ardhmen e fëmijëve të tyre.

Disa ekspertë janë të shqetësuar se Reality Show-t po shkatërrojnë mendjet e reja të fëmijëve tanë. Këto formate shpesh nuk kanë moral dhe hiqen sikur të përcjellin mesazhe të moralshme dhe nuk janë të përshtatshme për fëmijët. Dhe më e rëndësishmja, këto formate nuk janë për të gjithë, e sidomos për të vegjlit dhe adoleshentët. Disa shikues mund të mos i kuptojnë as pasojat e veprimeve të tyre. Nëse keni një fëmijë që po shikon një Reality Show, këshillohet të merrni parasysh shëndetin mendor të fëmijës suaj dhe të flisni me to, për të kuptuar se çfarë produkti të produksionit të formatit të tillë preferon dhe arsyet përse. Pra e rëndësishme është të flisni me to dhe tua bëni të qartë që nuk është në të vërtetë një i ashtuquajtur “Reality Show’.

*Artikulli i NYKDaily, përkthyer dhe përshtatur nga Tibo News