AlbanianEnglish

Si Kina po përdor pandeminë për të rritur kontrollin ndaj popullit

Gjatë pandemisë së Covid, Kina ka përmirësuar aftësitë për të gjurmuar 1.4 miliardë qytetarët e saj, të mbështetur nga teknologjia, ushtria e deri tek mbështetja publike. Themeli i këtij kontrolli është kodi shëndetësor  i vendit.

Bazuar në vendndodhjen, historikun e udhëtimit, rezultatet e testeve dhe të dhëna të tjera shëndetësore, njerëzit po klasifikohen me ngjyra, – jeshile, e verdhë ose e kuqe – që përcakton nëse

lejohen në ndërtesa ose hapësira publike.

Legjionet e zyrtarëve lokalë tani kanë fuqi për të karantinuar banorët ose për të kufizuar lëvizjet e tyre.

Tani, zyrtarët po e kthejnë mbikëqyrjen e tyre të mprehtë kundër rreziqeve të tjera, përfshirë krimin, ndotjen dhe forcat politike “armiqësore”.

Kjo do të thotë mjet i fuqishëm tekno-autoritar për Xi Jinping, liderin e Kinës, pasi ky i fundit po intensifikon fushatën e tij kundër korrupsionit dhe mospajtimit.

Zëra kritikë thonë se kjo mbikëqyrje do të ndihmojë autoritetet të mposhtin kundërshtarët dhe të ushtrojnë më shumë presion ndaj popullit.

You don't have permission to register