Si ‘i përdor’ Kina frutat për të ndëshkuar Tajvanin?

Në shtator të vitit 2021, Kina ndaloi importin e  të ashtuquajturave ‘mollëve të sheqerit’, ose atomoja, nga Tajvani, me pretendimin se ato po sillnin një insekt që dëmtonte bimët, i quajtur ‘pest’. Kritikët thonë se këto insekte janë një justifikim dhe Kina po shkatërron tregtinë me Tajvanin. Dhe kjo nuk është hera e parë. Në shkurt të vitit 2021, Kina ndaloi importin e ananasit tajvanez, duke shkaktuar një grumbullim të mbetur dhe duke kërcënuar jetesën dhe ekonominë e fermerëve në të gjithë vendin.

Situata aktuale është e lidhur me një histori komplekse që shkon prapa në luftën civile kineze, dhe me tensionet e fundit që shkojnë prapa në vitin 2016, kur Tajvani zgjodhi një president të ri. Që atëherë, inkursionet ushtarake kineze në hapësirën ajrore të Tajvanit kanë qenë në rritje dhe marrëdhënia mes të dyve ka vazhduar të përkeqësohet. Fruti është shprehja më e fundit e kësaj situate të tensionuar mes dy vendeve.