Si gjenden planetet që nuk shihen?

Plutoni u zbulua në janar të vitit 1930, pikë e vogël në një pjatë fotografike.

Ishte bota më e largët që njerëzit kishin parë ndonjëherë.

Dekada më vonë, edhe teleskopi i fuqishëm hapësinor “Hubble” u përpoq të shikonte më mirë planetin xhuxh, megjithatë imazhi i Hubble i Plutonit ishte vetëm një njollë e verdhë e vogël.

 

Kur astronomët u nisën për të kërkuar planetë rreth yjeve të tjerë, ata e dinin se nuk do të ishte e lehtë. Fqinji ynë më i afërt, një xhuxh i kuq i vogël i quajtur Proxima Centauri, është 7000 herë më larg nga ne se Plutoni.

Çdo planet në orbitë rreth tij ka të ngjarë të humbasë në shkëlqimin e dritës së ndritshme të yjeve.

“Për të zbuluar ose studiuar një ekzoplanet,” thotë Sara Seager, një astrofizikane e gjuetisë së planetit në MIT, “ne duhet të punojmë me yllin.”

Astronomët filluan të monitoronin yjet për ndryshime të vogla që mund të sugjeronin praninë e një ose më shumë planeteve.

Përpjekjet e hershme u përqendruan në kërkimin e një lëkundjeje.

Tërheqja e gravitetit të një planeti bën që një yll të rrethojë qendrën e tyre reciproke të gravitetit, dhe nga këndvështrimi ynë ylli duket se lëkundet para dhe mbrapa.

Gjatë dekadave të ardhshme, astrofizikanët përpunuan një gamë të tërë mjetesh për gjuetinë e planetit. Ata mësuan të dallojnë mënyrën se si planetët mund të ndryshojnë formën e yjeve të tyre, se si graviteti i një planeti mund të përkulë dritën dhe rënien periodike të shkëlqimit kur një planet kalon midis yllit të tij dhe Tokës.

Teleskopët janë bërë më të saktë dhe më të fuqishëm, dhe kompjuterët janë bërë më të mirë në shoshitjen e sinjalit nga zhurma.

Pesëdhjetë vjet më parë, astronomët nuk e kishin idenë se sa përqind e yjeve kishin planetë.

Tani që e dimë se ekzoplanetet ekzistojnë, është koha për të mësuar më shumë rreth tyre.

Nga çfarë janë bërë?

Si u formuan?

Dhe, gjëja më joshëse, a mund të strehojnë jetë?

Ne jemi si marinarët që kanë parë toke në horizont.

Tani ne duam të studiojmë gjeologjinë dhe biologjinë e këtij ishulli të ri dhe të krijojmë kontakt me çdo banor … por ne duhet t’i bëjmë të gjitha nga bordi i anijes sonë, duke lundruar triliona milje në det.