“Shuplaka” e një vendi të vogël për shtetet më të fuqishme në botë

Lihtenshtajn që ndodhet mes Austrisë dhe Zvicrës, me një popullsi prej më pak se 40,000 banorësh, ka përballur vendet më të fuqishme të botës në Kombet e Bashkuara dhe ka shënuar një fitore të rrallë.

Ditën e djeshme Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi një rezolutë të Lihtenshtajnit që kërkon që pesë anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit- Rusia, Kina, SHBA, Franca dhe Britania- të justifikojnë përdorimin e tyre të vetos.

“Ne jemi të shqetësuar për paaftësinë në rritje të Këshillit të Sigurimit për të bërë punën që ne e kemi mandatuar të bëjë sipas kartës së OKB-së dhe ne e kemi parë këtë trend në vitet e fundit,” ka deklaruar me guxim Christian Wenaweser, ambasadori i Lihtenshtajnit në OKB.

“Dhe nëse shikoni deklaratat tona kombëtare, ne vazhdimisht kemi mbrojtur idenë për një rol më të fortë të Asamblesë së Përgjithshme,” shtoi ai.

Teksti i rezolutës së Lihtenshtajnit është mbështetur nga anëtarët e P5, Britania, Franca dhe 80 vende të tjera, por jo nga Rusia apo Kina.

Meqenëse pati një apel kaq të gjerë midis anëtarëve të OKB-së, në fund nuk u kërkua votim, me masën e miratuar me konsensus.

“Jemi shumë të kënaqur me nivelin e mbështetjes që morëm nga anëtarët e përhershëm dhe vlera e saj do të jetë në aplikimin e saj,” thotë ambasadori Wenaweser, duke shtuar se qeveria e Lihtenshtajnit pret që rezoluta e tyre të sjellë një “ndryshim të qartë, konkret dhe praktik” për vendet më të fuqishme të OKB-së nëse ushtrojnë të drejtën e vetos në të ardhmen.

Reformat u propozuan për herë të parë më shumë se dy vjet më parë dhe thonë se Asambleja e Përgjithshme duhet të mblidhet “brenda dhjetë ditëve pune nga kundërshtimi i një ose më shumë anëtarëve të përhershëm të Këshillit të Sigurimit, për të zhvilluar një debat mbi situatën në të cilën  vetoja është hedhur”.

Megjithatë rezoluta nuk është detyruese dhe nëse ndonjë nga vendet e P5 nuk dëshiron të shpjegojë përdorimin e vetos, nuk ka asnjë mënyrë për t’i detyruar ata ta bëjnë këtë.

Që nga vetoja e parë e përdorur ndonjëherë (nga Bashkimi Sovjetik në vitin 1946 për Sirinë dhe Libanin), Rusia e ka përdorur atë 143 herë, shumë përpara Shteteve të Bashkuara (86 herë), Britania (30 herë), Kina dhe Franca (18 herë) secili.

Përveç pesë anëtarëve të përhershëm, Këshilli i Sigurimit ka edhe dhjetë anëtarë të zgjedhur për dy vjet, por ata nuk kanë asnjë të drejtë vetoje. Amerika ka përdorur rregullisht veton e saj për të shfuqizuar rezolutat që janë kritike ndaj Izraelit.

A do ketë ndonjë ndryshim me rezolutën e re?

*Tibo News.