Shqetësimi nga Kina bashkon SHBA-në, Japoninë dhe Tajvanin

Kolonizim, gjakderdhje, krime lufte, okupim, baza ushtarake të diskutueshme. Të gjitha këto janë çështje të ndërthurura në historinë kolektive të Shteteve të Bashkuara, Japonisë dhe Filipineve.

Por kur udhëheqësit e tre vendeve të ulen në Shtëpinë e Bardhë të enjten, një temë kryesore do të jetë një shqetësim shumë më i sotëm që lidh marrëdhëniet e tyre, një shqetësim i përbashkët për Kinën.

“Kërcënimi i perceptuar i Kinës me të vërtetë i ka bashkuar këta të tre vende”, tha James D.J. Broën, profesor i asociuar i shkencave politike në Universitetin Temple në Tokio, përpara samitit të kësaj jave midis Presidentit të SHBA Joe Biden, Kryeministrit japonez Fumio Kishida dhe Presidentit të Filipineve Ferdinand Marcos Jr.

Por është një konflikt i mundshëm mbi Tajvanin, ishullin e sunduar në mënyrë demokratike që Partia Komuniste Kineze (PKK) e sheh si pjesë të territorit të saj, pavarësisht se nuk e ka kontrolluar kurrë, që dominon mendimin strategjik.

Udhëheqësi kinez Xi Jinping është zotuar të sjellë Tajvanin nën kontrollin e Pekinit dhe nuk ka hequr dorë nga përdorimi i forcës për ta bërë këtë.

Akti i Marrëdhënieve me Tajvanin e detyron Uashingtonin të sigurojë armatim për mbrojtjen e ishullit dhe Biden ka deklaruar vazhdimisht se do të përdorte personelin ushtarak amerikan për ta mbrojtur atë në rast të një pushtimi kinez.

Të dyja vendet, Filipinet dhe Japonia janë aleatë të traktatit të mbrojtjes së SHBA-së, dhe ushtria amerikane mban baza të përhershme në Japoni dhe ka të drejta baze në Filipine.