Shpallet lista e plotë e nominimeve për “Oscars 2023”

Akademia e Filmit ka zbuluar nominimet e edicionit të sivjetmë, ku janë të përfshirë shumë nga filmat e juaj të preferuar nëpër kategori të ndryshme.

Siç edhe pritej nga komentet e deritanishme, zbulimi shkencor i A24, “Everything Everywhere All at Once” kryesoi listën e nominimeve me 11 paraqitje të përgjithshme në kategoritë kryesore, duke përfshirë filmin më të mirë, aktoren më të mirë (Michelle Yeoh), aktorin më të mirë në një rol dytësor (Ke Huy Quan) dhe për aktoren më të mirë në një rol dytësor (Jamie Lee Curtis dhe Stephanie Hsu).

 • Filmi më i mirë

“All Quiet on the Western Front”, producente Malte Grunert;

“Avatar: The Way of Water”, producentë James Cameron dhe Jon Landau;

“The Banshees of Inisherin”, producentë Graham Broadbent, Pete Czernin dhe Martin McDonagh;

“Elvis”, producentë Baz Luhrmann, Catherine Martin, Gail Berman, Patrick McCormick dhe Schuyler Weiss;

“Everything Everywhere All at Once”, producentë Daniel Kwan, Daniel Scheinert dhe Jonathan Wang;

“The Fabelmans”, producentë Kristie Macosko Krieger, Steven Spielberg dhe Tony Kushner;

“Tár”, producentë Todd Field, Alexandra Milchan dhe Scott Lambert;

“Top Gun: Maverick”, producentë Tom Cruise, Christopher McQuarrie, David Ellison dhe Jerry Bruckheimer;

“Triangle of Sadness”, producentë Erik Hemmendorff dhe Philippe Bober;

“Women Talking”, producentë Dede Gardner, Jeremy Kleiner dhe Frances McDormand;

 • Regjisori më i mirë

Martin McDonagh (“The Banshees of Inisherin”)

Daniel Kwan, Daniel Scheinert (“Everything Everywhere All at Once”)

Steven Spielberg (“The Fabelmans”)

Todd Field (“Tár”)

Ruben Östlund (“Triangle of Sadness”).

 • Aktori kryesor më i mirë

Austin Butler (“Elvis”)

Colin Farrell (“The Banshees of Inisherin”)

Brendan Fraser (“The Whale”)

Paul Mescal (“Aftersun”)

Bill Nighy (“Living”).

 • Aktorja kryesore më e mirë

Cate Blanchett (“Tár”)

Ana de Armas (“Blonde”)

Andrea Riseborough (“To Leslie”)

Michelle Williams (“The Fabelmans”)

Michelle Yeoh (“Everything Everywhere All at Once”).

 • Aktori më i mirë në rol dytësor

Brendan Gleeson (“The Banshees of Inisherin”)

Brian Tyree Henry (“Causeway”)

Judd Hirsch (“The Fabelmans”)

Barry Keoghan (“The Banshees of Inisherin”)

Ke Huy Quan (“Everything Everywhere All at Once”).

 • Aktorja më e mirë në rol dytësor

Angela Bassett (“Black Panther: Wakanda Forever”)

Hong Chau (“The Whale”)

Kerry Condon (“The Banshees of Inisherin”)

Jamie Lee Curtis (“Everything Everywhere All at Once”)

Stephanie Hsu (“Everything Everywhere All at Once”).

 • Skenari më i mirë i përshtatur

“All Quiet on the Western Front”, skenari nga Edward Berger, Lesley Paterson dhe Ian Stokell;

“Glass Onion: A Knives Out Mystery”, e shkruar nga Rian Johnson;

“Living”, e shkruar nga Kazuo Ishiguro;

“Top Gun: Maverick”, skenari nga Ehren Kruger and Eric Warren Singer dhe Christopher McQuarrie. Storja nga Peter Craig and Justin Marks;

“Women Talking”, skenari nga Sarah Polley.

 • Skenari më i mirë origjinal

“The Banshees of Inisherin”, e shkruar nga Martin McDonagh;

“Everything Everywhere All at Once”, e shkruar nga Written by Daniel Kwan dhe Daniel Scheinert;

“The Fabelmans”, e shkruar nga Steven Spielberg dhe Tony Kushner;

“Tár”, e shkruar nga Todd Field;

“Triangle of Sadness”, e shkruar nga Ruben Östlund.

 • Kinematografia më e mirë

“All Quiet on the Western Front”, James Friend;

“Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths,” Darius Khondji;

“Elvis,” Mandy Walker;

“Empire of Light,” Roger Deakins;

“Tár,” Florian Hoffmeister.

 • Dokumentari më i mirë artistik

“All That Breathes”, Shaunak Sen, Aman Mann dhe Teddy Leifer;

“All the Beauty and the Bloodshed”, Laura Poitras, Howard Gertler, John Lyons, Nan Goldin dhe Yoni Golijov;

“Fire of Love”, Sara Dosa, Shane Boris dhe Ina Fichman;

“A House Made of Splinters”, Simon Lereng Wilmont dhe Monica Hellström;

“Navalny”, Daniel Roher, Odessa Rae, Diane Becker, Melanie Miller dhe Shane Boris.

 • Dokumentari më i mirë i metrazhit të shkurtër

“The Elephant Whisperers”, Kartiki Gonsalves and Guneet Monga;

“Haulout”, Evgenia Arbugaeva and Maxim Arbugaev;

“How Do You Measure a Year?”, Jay Rosenblatt;

“The Martha Mitchell Effect”, Anne Alvergue and Beth Levison;

“Stranger at the Gate”, Joshua Seftel and Conall Jones.

 • Montazhi më i mirë i filmit

“The Banshees of Inisherin”, Mikkel E.G. Nielsen;

“Elvis”, Matt Villa and Jonathan Redmond;

“Everything Everywhere All at Once”, Paul Rogers;

“Tár”, Monika Willi;

“Top Gun: Maverick”, Eddie Hamilton.

 • Filmi më i mirë ndërkombëtar

“All Quiet on the Western Front” (Gjermani)

“Argentina, 1985” (Argjentina)

“Close” (Belgjika)

“EO” (Polonia)

“The Quiet Girl” (Irlanda)

 • Kënga më e mirë origjinale

“Applause” nga “Tell It Like a Woman”, muzika dhe teksti nga Diane Warren;

“Hold My Hand” nga “Top Gun: Maverick”, muzika dhe teksti nga Lady Gaga and BloodPop;

“Lift Me Up” nga “Black Panther: Wakanda Forever”, muzika nga Tems, Rihanna, Ryan Coogler dhe Ludwig Goransson, teksti Tems dhe Ryan Coogler;

“Naatu Naatu” nga “RRR,” muzika nga M.M. Keeravaani, teskti nga Chandrabose;

“This Is a Life” nga “Everything Everywhere All at Once,” muzika nga Ryan Lott, David Byrne dhe Mitski, teksti nga Ryan Lott and David Byrne.

 • Produksioni më i mirë i dizajnit

“All Quiet on the Western Front”, produksioni i dizajnit: Christian M. Goldbeck, seti për dekorim: Ernestine Hipper

“Avatar: The Way of Water”, produksioni i dizajnit: Dylan Cole dhe Ben Procter, seti për dekorim: Vanessa Cole;

“Babylon”, produksioni i dizajnit: Florencia Martin, seti për dekorim: Anthony Carlino;

“Elvis”, produksioni i dizajnit: Catherine Martin and Karen Murphy, seti për dekorim: Bev Dunn;

“The Fabelmans”, produksioni i dizajnit: Rick Carter, seti për dekorim: Karen O’Hara.

 • Efektet vizuale më të mira

“All Quiet on the Western Front”, Frank Petzold, Viktor Müller, Markus Frank dhe Kamil Jafar;

“Avatar: The Way of Water”, Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon dhe Daniel Barrett;

“The Batman”, Dan Lemmon, Russell Earl, Anders Langlands dhe Dominic Tuohy;

“Black Panther: Wakanda Forever”, Geoffrey Baumann, Craig Hammack, R. Christopher White dhe Dan Sudick;

“Top Gun: Maverick”, Ryan Tudhope, Seth Hill, Bryan Litson dhe Scott R. Fisher.

 • Filmi më i mirë i animuar me metrazh të gjatë

“Guillermo del Toro’s Pinocchio”, Guillermo del Toro, Mark Gustafson, Gary Ungar dhe Alex Bulkley;

“Marcel the Shell With Shoes On”, Dean Fleischer Camp, Elisabeth Holm, Andrew Goldman, Caroline Kaplan dhe Paul Mezey;

“Puss in Boots: The Last Wish”, Joel Crawford dhe Mark Swift;

“The Sea Beast”, Chris Williams dhe Jed Schlanger;

“Turning Red”, Domee Shi dhe Lindsey Collins.

 • Filmi më i mirë i animuar i metrazhit të shkurtër

“Babylon”, Mary Zophres;

“Black Panther: Wakanda Forever”, Ruth Carter;

“Elvis”, Catherine Martin;

“Everything Everywhere All at Once”, Shirley Kurata;

“Mrs. Harris Goes to Paris”, Jenny Beavan,

 • Filmi më i mirë i metrazhit të shkurtër

“An Irish Goodbye”, Tom Berkeley and Ross White;

“Ivalu”, Anders Walter and Rebecca Pruzan;

“Le Pupille”, Alice Rohrwacher and Alfonso Cuarón;

“Night Ride”, Eirik Tveiten and Gaute Lid Larssen;

“The Red Suitcase”, Cyrus Neshvad.

 • Grimi dhe stilimi i flokëve më i mirë

“All Quiet on the Western Front”, Heike Merker dhe Linda Eisenhamerová;

“The Batman”, Naomi Donne, Mike Marino dhe Mike Fontaine;

“Black Panther: Wakanda Forever”, Camille Friend dhe Joel Harlow;

“Elvis”, Mark Coulier, Jason Baird dhe Aldo Signoretti;

“The Whale”, Adrien Morot, Judy Chin dhe Anne Marie Bradley.

 • Kostumografia më e mirë

“Babylon”, Mary Zophres;

“Black Panther: Wakanda Forever”, Ruth Carter;

“Elvis”, Catherine Martin;

“Everything Everywhere All at Once”, Shirley Kurata;

“Mrs. Harris Goes to Paris”, Jenny Beavan.

 • Kolona zanore origjinale më e mirë

“All Quiet on the Western Front”, Volker Bertelmann;

“Babylon”, Justin Hurwitz;

“The Banshees of Inisherin”, Carter Burwell;

“Everything Everywhere All at Once”, Son Lux;

“The Fabelmans”, John Williams,

 • Melodia më e mirë

“All Quiet on the Western Front”, Viktor Prášil, Frank Kruse, Markus Stemler, Lars Ginzel dhe Stefan Korte;

“Avatar: The Way of Water”, Julian Howarth, Gwendolyn Yates Whittle, Dick Bernstein, Christopher Boyes, Gary Summers dhe Michael Hedges;

“The Batman”, Stuart Wilson, William Files, Douglas Murray dhe Andy Nelson;

“Elvis”, David Lee, Wayne Pashley, Andy Nelson dhe Michael Keller;

“Top Gun: Maverick”, Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon dhe Mark Taylor, shkruan Variety.