Shpallen ngrënësit më të mëdhenj në botë dhe nuk janë amerikanët

Amerika është e njohur për konsumuesit e mëdhenj të ushqimit dhe problemin edhe më të madh të obezitetit dhe kjo hartë zbulon arsyen.

Njerëzit në SHBA konsumojnë mesatarisht 3,868 kalori në ditë, numri i dytë më i lartë i çdo vendi në botë.

Eklipsohet vetëm nga Bahreini, në Lindjen e Mesme, ku njerëzit konsumojnë mesatarisht më shumë se 4000 kalori në ditë.

Kjo është sipas hulumtimit nga OurWorldInData me bazë në Universitetin e Oksfordit, i cili përpiloi shifra mbi konsumin e kalorive sipas vendit nga Kombet e Bashkuara.

Mbretëria e Bashkuar renditet e 26-ta në përgjithësi, me një person mesatar që kalon 3,422 kalori çdo 24 orë.

Nga 184 vendet e anketuara për studimin, 173 konsumuan më shumë se 2000 kalori në ditë ose mbi mesataren e rekomanduar ditore për të dy gjinitë.

Studiuesit paralajmërojnë se konsumi i tepërt po nxit obezitetin me 1 miliard njerëz tani obezë krahasuar me 175 milionë në vitet 1970 dhe nxit problemet shëndetësore të lidhura duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, sëmundjet e zemrës dhe madje edhe Alzheimerin.

Në krye të listës ishte Bahreini, një vend ishull i vogël por i pasur në brigjet e gadishullit arab.

Katër në dhjetë të rritur në vend janë obezë, tregojnë të dhënat, gjë që është lidhur me më shumë stile jetese sedentare dhe rritje të konsumit të ushqimit të shpejtë.

Në pesë vendet e para për konsum kalori ishte Irlanda, me 3850 kalori në ditë, Belgjika me 3824 dhe Turqia me 3762.

Të dhënat e përpiluara nga OurWorldInData – një platformë informacioni e drejtuar nga Universiteti i Oksfordit – ishin nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO).

Të dhënat u bazuan në ushqimin total të blerë për familje mesatarisht për çdo vend dhe nuk do të thotë domosdoshmërisht mbi kaloritë e konsumuara. Për shembull, nuk merr parasysh humbjet.

Por konsumi i kalorive është rritur për dekada në nivel global, mes ardhjes së ushqimeve të gatshme, ushqimeve të shpejta dhe më shumë ushqimeve të përpunuara.

Ndërsa ushqimet po bëhen më të dendura në kalori, studiuesit kanë paralajmëruar se ato gjithashtu po bëhen më të mangëta në lëndë ushqyese.

Disa ekspertë thonë se kjo po çon në një cikël vicioz ku trupi i njeriut i shtyn njerëzit të hanë më shumë në një përpjekje për të marrë lëndë ushqyese jetike.

Por, si rezultat, kjo bën që shumë njerëz të konsumojnë kalori shtesë që nuk i djegin.

Epidemia e mbikonsumit është lidhur edhe me gjumin e dobët, i nxitur nga mënyra e jetesës 24-orëshe, prania e vazhdueshme e dritës elektrike dhe stilet e jetesës stresuese.

Studimet tregojnë se kur dikush është i pagjumur, oreksi i tij nuk është aq i rregulluar dhe, si rezultat, ka më shumë gjasa të çojë në mbikonsum. Ata gjithashtu kanë më shumë gjasa të hanë ushqime të pasura me sheqer sesa ata që janë të përpunuara mirë.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) thotë se njerëzit duhet të konsumojnë mesatarisht rreth 2000 kalori në ditë.

Shërbimi i shëndetit publik në Mbretërinë e Bashkuar, NHS, thotë se gratë duhet të hanë rreth 2,000 kalori në ditë, por burrat duhet të konsumojnë 2,500.

Në anën tjetër, Republika e Afrikës Qendrore kishte konsumin më të ulët të kalorive në botë 1641 për person në ditë.

Ajo u pasua nga Burundi (16,96), Madagaskari (1,770), Zimbabve (1,853) dhe Jemeni (1,957).

Të gjitha këto vende janë përballur me grindje të zgjatura politike, të cilat kanë ndikuar në ekonomi dhe, si rezultat, në furnizimet e tyre kombëtare ushqimore.

Republika e Afrikës Qendrore, e cila ra në fund të listës, ka përjetuar një luftë civile që nga viti 2012, e cila tani ka detyruar 1.1 milion njerëz ose një të pestën e popullsisë së vendit të largohen nga shtëpitë e tyre.

Qeveria aktuale, nën Presidentin Faustin-Archange Touadera, është mbështetur në Wagner Group i Rusisë për të ruajtur autoritetin e saj.