Shkencëtarët zbulojnë variantin e Covid ‘më ekstrem’ ndonjëherë tek ky pacient

“Versioni më i mutuar” i virusit Covid i regjistruar ndonjëherë u përhap në Indonezi, thonë shkencëtarët.

Ka të bëjë pikërisht me një version të variantit Coronavirus Delta, ky variant i ri u zbulua nga një test pacienti në Jakarta

Ky variant thuhet se ka 113 mutacione unike në krahasim me variantin vdekjeprurës Omicron i cili mbante rreth 50.

Tridhjetë e shtatë prej këtyre mutacioneve ndikojnë në proteinën spike të virusit, që gjendet në sipërfaqen e virusit SARS-CoV-2, i cili shkakton Covid-19.

Proteina spike është përgjegjëse për të ndihmuar virusin të ngjitet dhe të hyjë në qelizat njerëzore. Ky është gjithashtu objektivi i shumë vaksinave Covid-19, të cilat funksionojnë duke mësuar sistemin imunitar të trupit të njohë dhe të sulmojë proteinën e spike.

Ndërsa ky mund të jetë varianti “më ekstrem” që kemi hasur, ai bëhet shqetësues vetëm nëse përhapet me shpejtësi.

Profesor Laërence Young, një virolog në Universitetin Ëarëick, tha për MailOnline se ishte e paqartë nëse lloji i sapozbuluar kishte ndonjë potencial për të vazhduar dhe për të infektuar të tjerët edhe në këto kohë.

Ai shtoi se do të duhej të mposhtte variantet e tjera në qarkullim, si pasardhësit e Omicron, për t’u vendosur.

Virusi i ri besohet se e ka origjinën nga një rast infeksioni kronik ku një pacient i vetëm, në vend që ta mposhtte virusin brenda disa javësh, pësoi një infeksion të zgjatur për muaj të tërë.

Këto infeksione kronike zakonisht ndodhin në pacientët me një sistem imunitar të komprometuar, si pacientët me SIDA ose pacientët me kancer që i nënshtrohen kimioterapisë, duke dobësuar aftësinë e tyre për të luftuar me sukses virusin.

Profesor Ian Jones, një virolog në Universitetin e Reading, tha për MailOnline se varianti i ri ishte ‘ndryshuar në mënyrë të pazakontë’.

Ndërsa Covid ndryshon gjatë gjithë kohës, ai tha se infeksionet kronike kishin rritur potencialin për ta inkurajuar atë të përshtatet më mirë për të depërtuar në sistemin imunitar të njeriut.

“Shqetësimi për infeksionet kronike është se virusi po ndryshon tek një individ që tashmë ka krijuar imunitet”.

Varianti i ri u dorëzua në një bazë të dhënash globale të gjenomikës Covid në fillim të korrikut.

Sipas Profesor Young, frika më e madhe është që variante të reja si kjo të shfaqen në heshtje.

“Ky virus vazhdon të na befasojë dhe të qenit i vetëkënaqur është i rrezikshëm. Ndërsa virusi përhapet dhe vazhdon të ndryshojë, ai në mënyrë të pashmangshme do të rezultojë në infeksione serioze në më të cënuarit dhe gjithashtu do të rrisë numrin e atyre që vuajnë barrën e pasojave afatgjata të infeksionit.