Shkencëtarët të emocionuar nga AI, ja zbulimi për kancerin

Inteligjenca artificiale është gati dy herë më e mirë në vlerësimin e agresivitetit të një forme të rrallë kanceri nga skanimet sesa metoda aktuale, sugjeron një studim.

Duke njohur detaje të padukshme me sy të lirë, AI ishte 82% e saktë, krahasuar me 44% për analizat laboratorike.

Studiuesit nga Spitali Mbretëror Marsden dhe Instituti i Kërkimeve të Kancerit thonë se mund të përmirësojë trajtimin dhe të përfitojë mijëra çdo vit.

Ata janë gjithashtu të ngazëllyer nga potenciali i tij për zbulimin e hershëm të kancereve të tjera.

AI tashmë po tregon premtime të mëdha për diagnostikimin e kancerit të gjirit dhe reduktimin e kohës së trajtimit. Kompjuterët mund të ushqehen me sasi të mëdha informacioni dhe të trajnohen për të identifikuar modelet në të për të bërë parashikime, për të zgjidhur problemet dhe madje për të mësuar nga gabimet e tyre.

“Ne jemi jashtëzakonisht të ngazëllyer nga potenciali i kësaj teknologjie më të fundit,” tha profesoresha Christina Messiou, radiologe konsulente në Fondacionin The Royal Marsden NHS dhe profesore në imazhe për onkologjinë e personalizuar në Institutin e Kërkimeve të Kancerit, Londër. .

“Kjo mund të çojë që pacientët të kenë rezultate më të mira, përmes diagnostikimit më të shpejtë dhe trajtimit më efektiv të personalizuar.”

Studiuesit, duke shkruar në Lancet Oncology, përdorën një teknikë të quajtur radiomics për të identifikuar shenjat, të padukshme për syrin e lirë, të sarkoma retroperitoneale – e cila zhvillohet në indin lidhës të pjesës së pasme të barkut – në skanimet e 170 pacientëve.

Me këto të dhëna, algoritmi i AI ishte në gjendje të vlerësonte agresivitetin e 89 tumoreve të pacientëve të tjerë të spitaleve evropiane dhe amerikane, nga skanimet, shumë më saktë se biopsitë, në të cilat një pjesë e vogël e indit kanceroz analizohet nën mikroskop.

Rreth 4300 njerëz në Angli diagnostikohen me këtë lloj kanceri çdo vit.

Messiou shpreson se teknologjia mund të përdoret përfundimisht në të gjithë botën, me pacientët me rrezik të lartë që u jepet trajtim specifik, ndërsa atyre me rrezik të ulët u kursehen trajtimet e panevojshme dhe skanimet pasuese.

Paul Huang, nga Instituti i Kërkimit të Kancerit, Londër, tha: “Kjo lloj teknologjie ka potencialin për të transformuar jetën e njerëzve me sarkoma duke mundësuar plane të personalizuara trajtimi të përshtatura me biologjinë specifike të kancerit të tyre.