Shkencëtarët lëshojnë numrin më të madh të kuajve të detit në gjirin e Sydney

Rreth 380 kuaj deti të trajtuar nga Instituti i Shkencave Detare të Sidneit (SIMS) u lëshuan në gjirin Chowder të Sidneit në anën veriore të portit.

Shkencëtari Mitch Brennan, i cili ndihmoi në rritjen e kuajve të detit gjatë pesë muajve të fundit, tha  se për të ishte emocionuese t’i linte të shkonin.

Shkencëtarët u zhytën në fundin e oqeanit me të kuajt e detit në qese të mëdha plastike dhe i vendosën në habitatin e tyre të preferuar, duke përfshirë barin natyror të detit ose një “hotel me kuaj deti”.

“Shpresojmë që të shohim rimëkëmbjen e popullsisë në mënyrë që të mos jetë më një specie e rrezikuar,” tha shkencëtari David Harasti, i cili dha udhëzime për projektin.

“Ky është lëshimi më i madh i kuajve të detit të ndërmarrë ndonjëherë në botë, dhe është i kuajve të rrezikuar të White”.

Është hera e pestë që kuajt e detit lëshohen në Sydney ose Port Stephens, me përpjekjen e së martës që regjistroi shkallën më të mirë të mbijetesës.

“Ne kemi pritshmëri të mëdha që do t’i shohim kuajt e detit të lulëzojnë gjatë 12 muajve të ardhshëm”.