Shkencëtarët lëshojnë 2 miliardë mushkonja në Florida

Shkencëtarët kanë eksperimentuar me mushkonjat prej disa vitesh. Në vitin 2021, kompania britanike Oxitech lëshoi ​​750 milionë mushkonja të modifikuara në laborator në Florida. Tani, kompania po përgatitet të lëshojë 2 miliardë mushkonja të tjera të modifikuara gjenetikisht në Florida dhe në Kaliforni.

Lloji i ri, me emrat e koduar OX5034 janë meshkuj. Lloji i ri rrjedh nga familja e mushkonjave Aeses aegypti. Ashtu si paraardhësit e tyre, këto 2 miliardë mushkonja të reja duhet të prodhojnë larva femra që vdesin para se të arrijnë moshën madhore.

Mushkonjat femra janë të vetmet mushkonja që pickojnë dhe tërhiqen nga gjaku i njeriut. Për shkak se mushkonjat e reja të modifikuara gjenetikisht janë të gjitha mashkullore, modifikimet gjenetike nuk paraqesin ndonjë rrezik për njerëzit.

Oxitech thotë gjithashtu se modifikimet do të vazhdojnë përmes larvave të tjera mashkullore. Kjo pritet të ndihmojë që popullata e mushkonjave të pakësohet gjatë brezave të shumtë.

Pavarësisht madhësisë së saj, mushkonja është kafsha më vdekjeprurëse në botë. Kjo për shkak se ky insekt mund të jetë bartës i shumë sëmundjeve vdekjeprurëse. Oxitech e ka nxjerrë specien e saj të re nga një lloj i njohur për bartësin e Zikës, ethet e verdha dhe madje edhe dengjen. Llojet e tjera mund të përhapin malarien, filariazën limfatike dhe virusin e Nilit Perëndimor.

Për shkak se mund të bartë shumë sëmundje të ndryshme, mushkonja është përgjegjëse për mbi 1 milion vdekje çdo vit. Kjo është arsyeja pse Oxitech po lëshon kaq shumë mushkonja të modifikuara gjenetikisht, për të ndihmuar në zhdukjen e popullsisë. Nëse ne mund të ulim në mënyrë dramatike popullsinë e mushkonjave femra, ne mund të ndalojmë përhapjen e këtyre sëmundjeve vdekjeprurëse që vijnë prej tyre.

Sigurisht, si çdo kafshë, jo të gjitha mushkonjat janë të rrezikshme, pasi shumë prej tyre janë të padëmshme.

Por, me këtë specie të re të mushkonjave të modifikuara gjenetikisht, më në fund mund të kemi një mënyrë konkrete për të reduktuar mundësinë e kapjes së malaries dhe sëmundjeve të tjera vdekjeprurëse.