Shkencëtarët japonezë shpikin robotin me aftësi të veçanta

Robotët u gjetën në Japoni në dyshemetë e fabrikës duke bërë detyra të thjeshta ose duke shërbyer ushqim për darkat, por studiuesit tani kanë zbuluar një aftësi të veçantë.

Një robot i aftë për të kryer detyrën e saktë të qërimit të një bananeje pa shtypur frutat brenda.

Një video nga studiuesit në Universitetin e Tokios tregoi robotin duke marrë dhe qëruar një banane me të dyja duart në rreth tre minuta.

Ndërsa makina me dy krahë funksionon vetëm 57% të rasteve, qërimi i një bananeje tregon një të ardhme ku makineritë do të kryejnë operacione më të sakta sesa lëvizja e pjesëve metalike ose dhënia e kafesë.

Studiuesit e trajnuan robotin duke përdorur një proces “të mësuarit me anë të simulimit të thellë”. Ata  demonstruan procesin e qërimit të një bananeje qindra herë për të prodhuar të dhëna të mjaftueshme që roboti të mësojë dhe të përsërisë veprimet.

Ndërsa ende i nënshtrohet testimit të mëtejshëm, një prej studiuesve beson se metoda e trajnimit të robotëve mund t’i mësojë robotët të kryejnë detyra të ndryshme njerëzore.

Ai shpreson që robotët e trajnuar më mirë mund të lehtësojnë problemet e mungesës së fuqisë punëtore në Japoni.