Shkencëtarët: “Hormoni i dashurisë” i mbivlerësuar

Nga dhjetëra hormonet që gjenden në trupin e njeriut, oksitocina mund të jetë më e mbivlerësuara. E lidhur me kënaqësitë e romancës, orgazmave, lidhjes emocionale dhe më shumë, oksitocina është etiketuar si “hormoni i dashurisë”, “molekula morale” dhe madje “burimi i qetësisë dhe mirëqenies”.

Një studim gjenetik i botuar së fundmi në revistën Neuron tregon tregon se një specie e caktuar gjitari mund të krijojë lidhje të përhershme me bashkëshortët e saj dhe të sigurojë kujdes prindëror pa çlirimin e oksitocinës. Një specie e veçantë e minjve, minjtë e fushës (Microtus ochrogaster) janë një nga speciet e pakta monogame të gjitarëve. Pas çiftëzimit, ata krijojnë një lidhje të përjetshme me partnerin e tyre. Ata ndajnë përgjegjësitë e prindërimit, preferojnë shoqërinë e partnerit të tyre ndaj anëtarëve të panjohur të seksit të kundërt dhe refuzojnë në mënyrë aktive partnerët e rinj të mundshëm.

Neuroshkencëtarët Devanand Manoli dhe Nirao Shah i Universitetit të Stanfordit donin të dinin nëse lidhja që zhvillohet në secilën palë minjësh ndikohet në të vërtetë nga lirimi i oksitocinës.

“Ne zbuluam se minjtë mutantë, jo vetëm që mund të lindin, por në fakt mund të ushqehen me gji, pa u përfshirë oksitocina kudo në këto procese”, thotë Shah. Si meshkujt ashtu edhe femrat zakonisht angazhoheshin në sjelljet e tyre të zakonshme prindërore dhe ishin në gjendje të rritnin të vegjlit e tyre deri në moshën e gjirit. Kur u pyetën pse rezultatet e tyre ndryshojnë nga studimet e publikuara më parë që përdorën ilaçe për të bllokuar sinjalizimin e receptorit të oksitocinës, studiuesit tregojnë ndryshimin kryesor midis studimeve gjenetike dhe farmakologjike: Saktësia.

“Për të paktën dhjetë vjet, njerëzit kanë shpresuar për potencialin e oksitocinës si një terapeutik i fuqishëm për të ndihmuar njerëzit me dëmtime njohëse sociale për shkak të kushteve që variojnë nga autizmi te skizofrenia ,” thotë Manoli.

Një tjetër ndryshim kryesor është se, ndërsa shumica e studimeve farmakologjike shtypin sinjalizimin e receptorit të oksitocinës tek kafshët e rritura, ky studim e çaktivizoi atë kur minjtë ishin ende fetus.

“Ne kemi bërë një mutacion që fillon para lindjes ,” thotë Shah. “Mund të ketë rrugë kompensuese ose të tepërta që janë iniciuar në këto kafshë mutante që maskojnë deficitet në lidhjen, sjelljet prindërore dhe ushqyerjen me gji.”