Shkatërrimi i digës në Ukrainë, OKB-ja paralajmëron për pasoja të rënda

Shkatërrimi i digës së madhe në Ukrainë do të ketë “pasoja të rënda dhe të gjera për mijëra njerëz”, kanë paralajmëruar Kombet e Bashkuara. Shefi i ndihmës i OKB-së, Martin Griffiths tha se shkalla e katastrofës në digën Kakhovka në Ukrainën jugore do të bëhet e qartë vetëm në ditët në vijim. Mijëra janë larguar nga qytetet dhe fshatrat e përmbytura dhe ekziston frika se niveli i ujit mund të rritet më tej. Ukraina dhe Rusia kanë akuzuar njëra-tjetrën për hedhjen në erë të digës. Evakuimet masive vazhduan të mërkurën në mëngjes në Kherson me imazhet satelitore që tregojnë shkatërrim të gjerë në rajon.

Në përgjithësi, rreth 40,000 njerëz duhej të evakuoheshin, tha më herët zëvendësprokurorja e përgjithshme e Ukrainës, Viktoriya Lytvynova: 17,000 në territorin e kontrolluar nga Ukraina në perëndim të lumit Dnipro dhe 25,000 në lindjen e pushtuar nga Rusia. Disa banorë lokalë janë parë duke u përpjekur të shpëtojnë sendet e tyre në shtëpitë me nivele uji afër tavanit.

Diga Kakhovka siguron ujë shumë të nevojshëm për fermerët dhe banorët, si dhe për termocentralin bërthamor të Zaporizhzhia. Ai është gjithashtu një kanal jetik që çon ujë në jug në Krimenë e pushtuar nga Rusia. Gjithashtu ka shqetësime për termocentralin bërthamor të Zaporizhzhia, më i madhi në Evropë, i cili përdor ujin e rezervuarit për ftohje.

Sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA) situata atje thuhet se është nën kontroll dhe nuk ka “asnjë rrezik të menjëhershëm të sigurisë bërthamore” për centralin.