Shkarkohet shefi i policisë për “përgjigje të gabuar” ndaj të shtënave në shkollën e Teksasit

Shefi i policisë së shkollave Uvalde, Pete Arredondo, u shkarkua të mërkurën nga bordi i shkollës së qytetit të Teksasit.

Largimi i tij mbyll tre muaj zemërim mbi reagimin e dështuar të zbatimit të ligjit ndaj një sulmi vdekjeprurës në shkollën fillore Robb që vrau 19 fëmijë dhe dy mësues.

Një orë, 14 minuta dhe 8 sekonda kaluan nga koha kur policia hyri në ndërtesë më 24 maj deri sa u vra personi i armatosur, tha drejtori i Departamentit të Sigurisë Publike të Teksasit, Steve McCraw.

Arredondo nuk mori pjesë në mbledhjen e posaçme të bordit të shkollës të mërkurën që u thirr për të adresuar punësimin e tij. Në një deklaratë, avokati i tij tha se Arredondo është përballur me kërcënime me vdekje dhe nuk besonte se takimi ishte i sigurt.

Avokati, George Hyde, tha se ishte “përtej çdo dyshimi që shkarkimi nga puna publike në rrethana që vënë në rrezik reputacionin, nderin ose integritetin e punonjësit krijon një interes lirie” sipas klauzolës së mbrojtjes së barabartë të Kushtetutës.

Hyde tha se një person në ato rrethana ka të drejtë në një mundësi procedurale për të pastruar emrin e tij.

Hyde e portretizoi gjithashtu Arredondon si viktimë të të prekurve nga masakra e 24 majit. Në vend që të ishin në gjendje të sulmonin personin e armatosur, i cili u qëllua për vdekje nga policia, ata kërkuan “më shumë hakmarrje duke identifikuar një objektiv të ri për të përqendruar pikëllimin e tyre, me besimin se do t’i ndihmojë ata të ndalojnë së lënduari,” tha ai.

“Fatkeqësisht, nuk do të ndodhë,” tha Hyde. “Ndëshkimi nuk do të kthejë askënd; është një shpërblim i zbrazët dhe vetëm se do të përhapë më shumë lëndime dhe dhimbje në mënyrë të padrejtë dhe të njëanshme.”

Një raport i ashpër i lëshuar muajin e kaluar nga një komitet i Shtëpisë së Teksasit fajësoi “dështimet sistematike dhe vendimmarrjen jashtëzakonisht të dobët” nga forcat e zbatimit të ligjit dhe Distrikti i Pavarur i Shkollës së Konsoliduar Uvalde.

Ai thotë se sipas planit aktiv të gjuajtjes së distriktit, Arredondo do të kishte qenë komandanti i incidentit, por ai “nuk mori përsipër përgjegjësinë e tij të caktuar për komandimin e incidentit”. Arredondo ka thënë se nuk e konsideronte veten si oficeri përgjegjës.

 

*TiboNews