Shitet 143 milionë euro makina e vjetër Mercedes

Një Mercedes jashtëzakonisht i rrallë ka thyer çmimin rekord botëror për një makinë të shitur në ankand.

Mercedes Coupé 300 SLR Uhlenhaut i vitit 1955 u shit më 5 maj në një ankand konfidencial në muzeun Mercedes-Benz në Shtutgart të Gjermani.

Me 135 milionë euro, çmimi i shitjes është gati trefishi i rekordit të mëparshëm.

Katër vjet më parë, një Ferrari 250 GTO i vitit 1962 u shit në ankand për 45 milionë euro.

Makina, e cila ishte në pronësi të Mercedes-Benz, iu shit një koleksionisti privat dhe të ardhurat nga shitja do të përdoreshin për të hapur një fond që ofron bursa për të rinjtë për të mësuar dhe hulumtuar shkencën mjedisore.

Dioksidi i karbonit i gazit serrë, i çliruar nga djegia e lëndëve djegëse fosile, fajësohet kryesisht për ndryshimet klimatike.

Blerësi ka pranuar të prezantojë automjetin e tij për publikun gjatë ngjarjeve të jashtëzakonshme, ndërsa modeli tjetër do të mbetet pronë e Mercedes-Benz, e cila do të vazhdojë ta ekspozojë atë në muzeun e saj në Shtutgart.

Sipas RM Sotheby’s dhe shtypit të automobilave luksoze dhe sportive, 300 SLR, e dallueshme nga linja e saj e pazakontë dhe dyert e saj makina u krijua nga inxhinieri Rudolf Uhlenhaut,bazuar në një makinë garash.