Shemben kapanone të tjera gruri në portin e Bejrutit

Tetë kapanone të tjera gruri në portin e Bejrutit u rrëzuan të martën, duke iu nënshtruar dëmeve nga një shpërthim shkatërrues i vitit 2020 në shembjen e tretë të tillë brenda një muaji.

Një re pluhuri u ngrit mbi port pas shembjes, e cila rrëzoi pjesën e fundit të bllokut verior të kapanoneve që u dëmtua më rëndë nga shpërthimi dhe ku një zjarr e kishte djegur që nga korriku.

Blloku i mbetur jugor është më i qëndrueshëm dhe jo në rrezik të menjëhershëm kolapsi, tha inxhinieri civil francez Emmanuel Durand, i cili ka instaluar sensorë në kapanone.

Kapanonet thithën pjesën më të madhe të ndikimit të shpërthimit masiv të plehrave të nitratit të amonit të ruajtur në mënyrë të rastësishme që vrau më shumë se 200 njerëz më 4 gusht 2020.

Kapanonet e tjera u shembën më 31 korrik dhe 4 gusht.

 

*TiboNews