Shefat e financave të G7 do të diskutojnë çmimin e naftës ruse

Ministrat e Financave nga grupi i shtatë i grupeve të vendeve të pasura do të diskutojnë kufirin e propozuar të administratës amerikane Biden për naftën ruse kur të takohen të premten, tha Shtëpia e Bardhë.

“Kjo është mënyra më efektive, ne besojmë, për të goditur rëndë të ardhurat e Putinit dhe duke vepruar kështu do të rezultojë në një rënie jo vetëm të të ardhurave të Putinit nga nafta, por edhe në çmimet globale të energjisë,” tha zëdhënësja e Shtëpisë së Bardhë Karine Jean-Pierre.

Pavarësisht se eksportet e naftës ruse arritën nivelet e tyre më të ulëta që nga gushti i kaluar, të ardhurat e saj nga eksporti në qershor u rritën me 700 milionë dollarë nga muaji në muaj për shkak të çmimeve më të larta, 40% mbi mesataren e vitit të kaluar, tha Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë muajin e kaluar.

Udhëheqësit perëndimorë kanë propozuar adresimin e kësaj, nëpërmjet një kufiri të çmimit të naftës, për të kufizuar sa rafinerët dhe tregtarët mund të paguajnë për naftën bruto ruse, një lëvizje që Moska thotë se nuk do t’i përmbahet dhe mund ta pengojë duke dërguar naftë në shtetet që nuk i binden tavanit të çmimit.

Udhëheqësit e G7 kanë konsideruar gjithashtu alternativa të tjera, duke përfshirë bllokimin e transportit të naftës ruse.

G7 përbëhet nga Britania, Kanadaja, Franca, Gjermania, Italia, Japonia dhe Shtetet e Bashkuara.

Shumë vende kanë vendosur sanksione ndaj Rusisë pas pushtimit të saj në Ukrainë, të cilin Moska e quan një “operacion ushtarak special”, por konsumatorët kryesorë të naftës Kina dhe India kanë rritur importet e fuçive ruse me zbritje në nivele rekord.

Disa tregtarë dhe analistë të tregut të naftës kanë shprehur dyshime se një kufi i çmimit do të funksiononte pasi Rusia ka gjetur mënyra për të dërguar naftën e saj në Azi pa përdorimin e sigurimit të anijeve perëndimore. Moska gjithashtu mund të ndalojë eksportet e një pjese të naftës krejtësisht, duke çuar në një rritje të mëtejshme të çmimeve të energjisë.

 

*TiboNews