SHBA vazhdon të ketë polemika rreth abortit

Një gjykatës në Indiana nuk do të dëgjojë argumentet deri javën e ardhshme për një padi që kërkon të bllokojë ndalimin e abortit të shtetit, duke e lënë atë ligj të ri të hyjë në fuqi të enjten.

Gjykatësi special që mbikëqyr çështjen lëshoi ​​një urdhër të hënën duke caktuar seancën gjyqësore për 19 shtator, e cila është katër ditë pas hyrjes në fuqi të ndalimit.

Legjislativi i dominuar nga republikanët e Indianës miratoi kufizimet më të forta të abortit gjatë një sesioni të posaçëm legjislativ dy-javor që përfundoi më 5 gusht, duke e bërë atë shtetin e parë që e bën këtë që kur Gjykata e Lartë e SHBA eliminoi mbrojtjen federale të abortit duke përmbysur Roe kundër Wade në qershor.

Operatorët e klinikës së abortit në Indiana ngritën padinë më 31 gusht, duke thënë se ndalimi, i cili përfshin përjashtime të kufizuara, “heq të drejtat themelore të njerëzve që kërkojnë kujdes për abortin” në kundërshtim me Kushtetutën e Indianës.

Padia u ngrit në kontenë Monroe të Indianës jugore, e cila përfshin qytetin me prirje liberale të Bloomington dhe kampusin kryesor të Universitetit të Indianës, por dy gjyqtarë të zgjedhur demokratë nga ai qark nuk pranuan të trajtojnë çështjen pa dhënë asnjë arsye.

Gjykatësja Kelsey Hanlon, një republikane nga Owen County fqinje, pranoi emërimin si gjyqtar special javën e kaluar. Hanlon, i cili u zgjodh për herë të parë si gjyqtar në vitin 2014, ishte mes tre finalistëve që Komisioni Shtetëror i Emërimit Gjyqësor zgjodhi në korrik për guvernatorin e GOP Eric Holcomb për t’u marrë në konsideratë për t’u emëruar në gjykatën e apelit shtetëror.

Asnjë veprim gjyqësor nuk ishte zhvilluar ende që nga e hëna në një padi të veçantë të paraqitur të enjten në Marion County, duke argumentuar se ndalimi është në kundërshtim me ligjin e shtetit për lirinë fetare, të cilin republikanët e miratuan shtatë vjet më parë.

Ndalimi i Indianës përfshin përjashtime që lejojnë abortet në rastet e përdhunimit dhe incestit, përpara 10 javëve pas fekondimit; për të mbrojtur jetën dhe shëndetin fizik të nënës; dhe nëse një fetus diagnostikohet me një anomali vdekjeprurëse.

Ligji i ri ndalon gjithashtu klinikat e abortit të ofrojnë çdo kujdes për abortin, duke ua lënë shërbime të tilla vetëm spitaleve ose qendrave kirurgjikale ambulatore në pronësi të spitaleve.

Planned Parenthood, e cila operon katër nga shtatë klinikat e licencuara të abortit të Indianës, ka thënë se planifikon t’i mbajë ato vende të hapura për shërbime të tjera mjekësore, ndërsa ato të operuara nga ofrues të tjerë u përballën me mbyllje të mundshme.

Padia argumenton se ndalimi do të shkelte kushtetutën e shtetit duke shkelur “të drejtën e Hoosiers për privatësi, duke shkelur garancinë e Indianës për privilegje dhe imunitete të barabarta dhe përfshin një gjuhë të paqartë antikushtetuese”.

Çështja nëse Kushtetuta e Indianës mbron të drejtat e abortit është e pavendosur.

Një vendim i gjykatës shtetërore të apelit në 2004 tha se privatësia ishte një vlerë thelbësore sipas kushtetutës së shtetit që shtrihej tek të gjithë banorët, përfshirë gratë që kërkonin një abort. Por Gjykata e Lartë e Indianës më vonë mbështeti një ligj që detyronte një periudhë pritjeje 18-orëshe përpara se një grua të mund t’i nënshtrohej një abort, duke mos vendosur nëse kushtetuta e shtetit përfshinte të drejtën për privatësi ose abortin.

Zyra e Prokurorit të Përgjithshëm të shtetit nuk ka paraqitur ende një përgjigje ndaj padisë në gjykatë, por Prokurori i Përgjithshëm republikan Todd Rokita tha në një deklaratë se “Teksti, historia dhe struktura e Kushtetutës sonë përjashtojnë çdo argument serioz se aborti është një e drejtë themelore. në shtetin tonë.”

 

*TiboNews