SHBA nis hetimet ndaj Google Maps

SHBA nis hetimet ndaj Google Maps

Departamenti i Drejtësisë në SHBA i jep një tjetër shtysë hetimit të Google Maps. Burimet pranë Reuters informuan se hetimet po zgjerohen tek bashkimi i shërbimit së bashku me softuerët e tjerë të Google që dëmton në mënyrë të paligjshme konkurrencën.

Hetimi i njësisë Alphabet doli për herë të parë në dritë në fund të vitit 2020 dhe kishte qenë i “heshtur” deri në muajt e fundit, kur hetuesit filluan përsëri të bënin hetime.

Në paketën e saj të shërbimeve automobilistike  për prodhuesit e automjeteve, kompania e kërkimit bashkon Maps, dyqanin e aplikacioneve Google Play, Google Assistant dhe shërbime të tjera. Kompanitë e makinave nuk lejohen të përziejnë Google Maps me asistentët zanorë të zhvilluar nga rivalë më të vegjël.

Si përgjigje, Google tha se integrimi ofron përvojën më të mirë të përdoruesit dhe se në disa raste një asistent zëri rival mund të funksionojë me Google Maps.

Një panel “Antitrust” i Kongresit përfundoi në një raport të stafit të Big Tech të lëshuar në 2020 se Google “e zbaton këtë dispozitë në mënyrë agresive” dhe i detyron në mënyrë efektive zhvilluesit “të zgjedhin nëse do të përdorin të gjitha shërbimet e hartës së Google ose asnjë prej tyre”.

Google tha se politikat e saj synojnë të parandalojnë përvojat e dobëta, duke vënë në dukje se përzierja e një Google Map me informacionin në një hartë tjetër mund të çojë në gabime. Politikat rrjedhin gjithashtu nga kufizimet që partnerët vendosin se si Google mund të përdorë të dhënat e tyre.

Lidhja e produkteve së bashku nuk është gjithmonë e paligjshme, por zbatuesit e antitrustit kanë ndërhyrë kur një paketim i tillë nuk u sjell dobi konsumatorëve.

Në vitin 1998, qeveria paditi Microsoft Corp për thyerjen e ligjit antitrust duke lidhur monopolin e sistemit operativ me Internet Explorer për të shtypur rivalin Netscape.

Nuk ka asnjë shenjë se stafi i departamentit që po hetonte Google Maps ka rekomanduar nëse do të nis padinë.

Prej kohësh pritet të vijojë një padi kundër Google për dominimin e saj në biznesin e reklamave në internet. Ky hetim është më larg se ajo në biznesin e hartave.