SHBA: Kansas do të votojë për të drejtat e abortit

Një luftë për mundësinë e abortit në Amerikë po ndodh ndryshe në Kansas, ku votuesit do të vendosin nëse kushtetuta e shtetit duhet të vazhdojë të mbrojë të drejtën për të ndërprerë shtatzëninë.

Votimi i 2 gushtit është testi i parë elektoral mbarëkombëtar për të drejtat e abortit që nga 24 qershori, kur Gjykata e Lartë e SHBA rrëzoi Roe kundër Wade, vendimin historik të vitit 1973 që legalizoi abortin në mbarë vendin.

Çështja përçarëse ka drejtuar fushatat politike në nivel kombëtar përpara zgjedhjeve të Kongresit më 8 nëntor.

Republikanët e Kansasit kishin bërë presion për një amendament kushtetues të shtetit për të hequr të drejtat e abortit që nga viti 2019, kur Gjykata e Lartë e Kansasit vendosi se kushtetuta mbronte të drejtën për abort.

Kansas lejon abortin deri në 22 javë në shtatzëni me disa kufizime shtesë, duke përfshirë një periudhë të detyrueshme pritjeje 24-orëshe dhe pëlqimin e detyrueshëm të prindërve.

Ajo ka politika më të buta të abortit se disa shtete fqinje të kuqe, megjithëse është një shtet thellësisht konservator që republikani Donald Trump fitoi me 56% të votave në 2016 dhe 2020.

Shtetet e tjera, duke përfshirë Kentakin, Vermontin, Kaliforninë dhe me gjasë Miçiganin, do t’u kërkojnë votuesve të peshojnë mbi të drejtat e abortit në nismat e votimit këtë vit.