SHBA do të investojë $2.9mld për ndihmë ushqimore në botë

Presidenti Joe Biden njoftoi 2.9 miliardë dollarë ndihmë të re të qeverisë amerikane për të trajtuar pasigurinë ushqimore globale gjatë fjalimit të tij të mërkurën në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara.

Fondet e reja janë një përgjigje ndaj shqetësimeve në rritje për urinë në mbarë botën për shkak të rritjes së çmimeve të ushqimit, plehrave dhe energjisë, të shkaktuara pjesërisht nga lufta e Rusisë në Ukrainë, sipas Shtëpisë së Bardhë.

Biden akuzoi Rusinë se po përpiqet të fajësojë mungesën e ushqimit te sanksionet aleate, duke thënë në vend të kësaj se veprimet ushtarake të Presidentit Vladimir Putin ishin përgjegjëse.

“Rusia ndërkohë po nxjerr gënjeshtra duke u përpjekur të fajësojë për krizën ushqimore, sanksionet e vendosura nga shumë vende në botë për agresionin kundër Ukrainës”, tha ai. “Është lufta e Rusisë ajo që po përkeqëson pasigurinë ushqimore dhe vetëm Rusia mund t’i japë fund.”

Shtetet e Bashkuara do të shpenzojnë 2 miliardë dollarë në ndihmë humanitare nga Agjencia për Zhvillim Ndërkombëtar, duke përfshirë para për ndihmë ushqimore, kujdes shëndetësor dhe ujë të pijshëm të sigurt në vendet e rrezikuara, tha Shtëpia e Bardhë në një deklaratë.

Më shumë se 780 milionë dollarë do të shkojnë për financimin e zhvillimit për të ndihmuar fermerët të zhvillojnë metoda të qëndrueshme të rritjes dhe të përmirësojnë sistemet e shpërndarjes së ushqimit, ndër projekte të tjera. SHBA po kontribuon gjithashtu me 150 milionë dollarë në Programin Global të Bujqësisë dhe Sigurisë Ushqimore.

Paratë e reja vijnë në krye të 6.9 miliardë dollarëve për të adresuar sigurinë ushqimore që SHBA-ja ka angazhuar tashmë këtë vit.

OKB-ja ndërmjetësoi një marrëveshje me ndihmën e Turqisë për të lejuar më shumë grurë ukrainas të arrijnë në tregun botëror në një përpjekje për të ulur çmimet. Por Putin ka kërcënuar se do të kufizojë marrëveshjen, duke pretenduar se dërgesat e pamjaftueshme kanë arritur tek të varfrit e botës.

“Ne po u bëjmë thirrje të gjitha vendeve që të përmbahen nga ndalimi i eksporteve të ushqimit ose grumbullimi i drithit ndërsa kaq shumë njerëz po vuajnë”, tha Biden.

 

*TiboNews