Senati amerikan miraton anëtarësimin e Finlandës dhe Suedisë në NATO

Senati i SHBA dha miratimin pothuajse unanim dypartiak për anëtarësimin në NATO të Finlandës dhe Suedisë, duke e quajtur zgjerimin e bllokut mbrojtës perëndimor një ditë llogarie për Vladimir Putin.

95 votat për kandidaturën e dy vendeve evropiane që, deri në luftën e Rusisë kundër Ukrainës, i kishin shmangur prej kohësh aleancat ushtarake, mori një hap vendimtar drejt zgjerimit të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut dhe paktit të saj 73-vjeçar të mbrojtjes reciproke midis Shtetet e Bashkuara dhe aleatët demokratikë në Evropë.

Joe Biden, i cili ka qenë lojtari kryesor që ka mbledhur mbështetjen ekonomike dhe materiale globale për Ukrainën, ka kërkuar hyrje të shpejtë për dy vendet e Evropës veriore më parë joushtarake. Kërkohet miratimi nga të gjitha vendet anëtare, që aktualisht janë 30. Kandidaturat e Finlandës dhe Suedisë kanë fituar ratifikimin nga më shumë se gjysma e vendeve anëtare të NATO-s në afërsisht tre muaj që nga aplikimi i të dyjave.

 

*TiboNews