Sektori i Teknologjisë në SHBA me shifra rekord shkurtimesh nga puna

Punëdhënësit amerikanë në sektorin e teknologjisë shkurtuan gati nëntë herë më shumë vende pune në maj sesa në katër muajt e parë të vitit.

Kriza nga rritja e inflacionit dhe ngadalësimi i kërkesës i detyrojnë kompanitë të shkurtojnë punonjësit.

Ky është totali më i lartë mujor që nga dhjetori 2020, kur kompanitë e teknologjisë shkurtuan deri në 5,253 vende pune.

“Shumë startupe teknologjike që panë rritje të jashtëzakonshme në vitin 2020 kanë filluar të shohin një ngadalësim te përdoruesit dhe së bashku me shqetësimet për inflacionin dhe normat e interesit, po ristrukturojnë fuqinë e tyre të punës për të ulur kostot”, tha Andrew Challenger, nënkryetar i vjetër i Grey & Christmas.

Ndikimi i krizës në Ukrainë, një inflacion i lartë prej katër dekadash dhe rritja e normave të interesit kanë çuar në ulje të parashikimeve nga kompani të tilla si Snap dhe Microsoft.

Ndërsa të tjera si Meta Platforms kanë ngadalësuar punësimin për të frenuar kostot.

Kompanitë Fintech njoftuan gjithashtu 268% më shumë shkurtime të vendeve të punës në maj sesa në katër muajt e parë të 2022, thuhet në raportin nga Challenger, Grey & Christmas.

Megjithatë, numri i amerikanëve që paraqesin kërkesa të reja për përfitimet e papunësisë ra papritur javën e kaluar.

Kërkesat fillestare për përfitimet shtetërore të papunësisë ranë me 11,000.