Së shpejti, kafeja do të kthehet në një produkt luksi

Duket se moti i ashpër dhe rritja e temperaturave ka të ngjarë të shkaktojë probleme për prodhimin e kafesë në mbarë botën sipas një studimi.

Studiuesit analizuan efektet e faktorëve klimatikë si temperatura, reshjet dhe lagështia në 12 vende kryesore prodhuese të kafesë në të gjithë botën. Kushtet e rritjes së kafesë nuk janë aq të mira sa vitet e mëparshme për shkak të ngjarjeve gjithnjë e më intensive të motit.

Ndryshimet klimatike parashikohet të përgjysmojnë zonat e kultivimit të kafesë në botë.

Temperaturat optimale të rritjes për dy varietetet kryesore të kafesë, arabica dhe robusta, janë 18°C ​​deri në 22°C dhe 22 deri në 28°C . Megjithatë, temperaturat jashtëzakonisht të ulëta tani po prekin shumicën e rajoneve prodhuese të kafesë.

Të korrat e kafesë mund të përgjysmohen deri në vitin 2050

“Me parashikimet e ndryshimeve klimatike që tregojnë se ka të ngjarë një rritje e vazhdueshme e temperaturave në tropikët, ne besojmë se do të ketë probleme në prodhimin e kafesë”, thonë ekspertët.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se sipërfaqja e tokës e përshtatshme për rritjen e kafesë në mbarë botën mund të përgjysmohet deri në vitin 2050 për shkak të ndryshimeve klimatike. Nëse kjo ndodh, atëherë ekspertët besojnë se rritja e çmimit të kafesë është i pashmangshëm.

Vihet re se 12 prodhuesit kryesorë të kafesë përfaqësojnë afërsisht 90% të prodhimit global. Këto vende përfshijnë Brazilin, Perunë, Meksikën, Ugandën, Etiopinë, Vietnamin dhe Indonezinë.