Sanksionet ndaj Rusisë ndikojnë tregjet botërore, ‘rrëzohet’ rubla

Aksionet botërore ranë, çmimet e naftës u rritën dhe rubla ra në nivele të reja rekord të hënën, ndërsa Perëndimi rriti sanksionet kundër Rusisë për sulmin e saj ndaj Ukrainës që përfshinte bllokimin e bankave nga sistemi global i pagesave SWIFT.

Banka qendrore e Rusisë rriti normën e saj bazë të interesit në 20% nga 9.5% në një lëvizje emergjente dhe autoritetet u thanë kompanive të fokusuara në eksport që të ishin gati të shesin valutë të huaj pasi rubla ra pothuajse 30% në nivele të ulëta rekord kundrejt dollarit.

Ndërsa një krizë ekonomike u shfaq në Rusi, pasojat e sanksioneve më të ashpra nga Perëndimi të vendosura gjatë fundjavës u përhapën në tregjet financiare.

Aksionet evropiane ranë me 2%. Bankat evropiane më të ekspozuara ndaj Rusisë, duke përfshirë Raiffeisen Bank të Austrisë, UniCredit dhe Societe Generale, ranë midis 9 dhe 15%, ndërsa indeksi më i gjerë bankar i zonës së euros ra me 7%.

Çmimet e naftës ndërkohë u rritën pasi presidenti rus Vladimir Putin vuri në gatishmëri të lartë forcat e armatosura bërthamore të dielën, ditën e katërt të sulmit më të madh ndaj një shteti evropian që nga Lufta e Dytë Botërore.

Ndërsa pasiguria vazhdoi të mbërthejë tregjet, investitorët janë po ashtu të pasigurt për dollarin, frangën zvicerane dhe jenin japonez.

Euro ra me 1%, duke u vlerësuar me 1,1168 dollarë ose ne 129,08 jen, ndërsa dollarët australianë dhe të Zelandës së Re, të ndjeshme ndaj rrezikut, ranë përkatësisht 0,5% dhe 0,3%.

Ari u rrit për herë të fundit me 0.61% në rreth 1,899 dollarë.

Rubla e Rusisë ra pothuajse 30% në një rekord të ulët 120 për dollar.

Indeksi i kapitalit të Rusisë ra 25%, ndërsa fondet e tregtuara të bursës ruse të listuara në Londër dhe Frankfurt ranë më shumë se 35% pasi investitorë hoqën dorë nga asetet ruse.