Samiti në Spanjë, udhëheqësit e BE-së do të diskutojnë anëtarësimin e Ukrainës

Një ditë pasi i premtuan presidentit ukrainas, Volodymyr Zelensky, për mbështetjen e tyre të palëkundur, liderët e BE-së të premten se do të diskutojnë anëtarësimin e Ukrainës në BE. BE ka thënë që nga fillimi i pushtimit rus në shkurt 2022 se në fund të luftës do të punonte me vendosmëri për “unitetin e qëndrueshëm” që përfundimisht do të përkthehej në anëtarësimin e Ukrainës në bllokun e pasur. Për një komb që lufton për mbijetesën e tij, ai moment nuk mund të vijë aq shpejt sa duhet.

Për vetë bllokun, kjo mbetet për t’u parë. Të premten, liderët do të vlerësojnë “zgjerimin” siç e quajnë ata në samitin e tyre jozyrtar në Granada. Përtej Ukrainës, disa vende të Ballkanit Perëndimor dhe Moldavia po presin anëtarësimin në BE.

Por diçka e tillë ka dëshmuar të jetë mjaft e vështirë për anëtarët aktualë, veçanërisht me rregullat prej dekadash të vjetra.Në atë kohë, vendosja me unanimitet dhe e drejta e vetos konsideroheshin ende procedura të zbatueshme.