Sa peshon shpirti? Disa fakte që duhet të dini për vdekjen

Çdo person ka një gjë të përbashkët, dhe ajo është vdekja. Pavarësisht se sa mirë kujdeseni për trupin tuaj dhe përpjekjet për të zgjatur jetën tuaj, një ditë me siguri do të vdisni dhe nuk mund të bëhet absolutisht asgjë për këtë. Misteret që rrethojnë vdekjen janë një pikë frike dhe magjepsje për shumicën e njerëzve. Siguria se dita do të vijë një ditë është e dhënë, por askush nuk mund ta dijë saktësisht se kur dhe si do të ndodhë.

Një artikull i BBC-së i vitit 2018 tregon se si jetëgjatësia është rritur në mënyrë eksponenciale gjatë dekadave të fundit. Në vitet 1960, një person mesatar u largua nga jeta nga fillimi i të 50-tave. Aktualisht, mosha mesatare është më afër fundit të viteve ’70, sipas të dhënave nga Qendra Kombëtare e Statistikave Shëndetësore të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Shkaqet më të zakonshme të vdekjes kanë ndryshuar gjithashtu gjatë viteve. Një grafik vizual i paraqitur nga Cleveland Clinic tregon se në fillim të viteve 1900 shumica e vdekjeve mund t’i atribuoheshin pneumonisë dhe gripit, ndërsa në vitin 2015, sëmundjet e zemrës dhe kanceri ishin vrasësit më të mëdhenj.

Vdekja mund të vijë në mënyra të ndryshme, por ajo do të vijë, dhe çfarë ndodh atëherë? Lexoni, nëse jeni mjaftueshëm të guximshëm për të parë saktësisht se çfarë ndodh me trupin gjatë dhe menjëherë pas fundit të jetës.

Kur një person fillon të vdesë, qarkullimi i tyre zvogëlohet kështu që mund të fokusohet kryesisht në organet e brendshme të trupit, sipas një postim nga Medical News Today. Ky proces zvogëlon rrjedhjen e gjakut në duar dhe këmbë, prandaj një person që i afrohet fundit të jetës së tij shpesh ndihet i ftohtë në prekje ose mund të ankohet se ndjen të ftohtë.

Ky ndryshim në rrjedhën e gjakut gjithashtu mund të bëjë që lëkura e personit që po vdes të duket e verdhë ose si në vjollcë. Faqja Live With Care raporton se disa do të zhvillojnë gjithashtu atë që quhet “njollosje”, e cila është një model/njolla vjollcë që formohen në lëkurë. Nuk mund të bëhet asgjë për të ndaluar këto ndryshime në trup, por përpjekjet për ta bërë personin më të rehatshëm mund të bëhen duke rregulluar temperaturën e dhomës ose duke siguruar batanije shtesë. Megjithatë, batanijet elektrike nuk janë një ilaç i rekomanduar. Të moshuarit kanë “receptorë të dëmtuar të temperaturës në lëkurën e tyre ose një aftësi të vonuar për të kuptuar se janë mbinxehur”, gjë që mund të çojë në djegie.

Kur i afrohet vdekjes, truri i një personi fillon të mbyllet në zona të caktuara, për t’u fokusuar vetëm në funksionet më të nevojshme , në të njëjtën mënyrë si pjesa tjetër e trupit. David Hovda, drejtor i Qendrës Kërkimore të Lëndimeve të Trurit në UCLA, dha këtë informacion për një artikull të vitit 2016 në Atlantic dhe vazhdoi duke thënë se “ndërsa truri fillon të ndryshojë dhe fillon të vdesë, pjesë të ndryshme ‘emocionohen’ dhe një nga pjesët që sistemi vizual bëhet i ngazëllyer … kështu që këtu njerëzit fillojnë të shohin dritën.”

Jimo Borjigin, një neuroshkencëtar në Universitetin e Miçiganit, i cili gjithashtu kontribuoi në artikullin e Atlantikut, shpjegon se lëshimi i papritur i neurokimikateve në një tru që po fillon të mbyllet, mund të shkaktojë që një person të ketë “përvoja të mahnitshme”. Jennie Dear, shkrimtarja e artikullit, thotë se një herë gjatë ditëve të fundit të jetës së nënës së saj, ajo mori një pamje ëndërrimtare në fytyrën e saj dhe filloi të ngrinte krahët dhe të lëvizte duart në ajër. Kur Dear e pyeti se çfarë po bënte, nëna e saj u përgjigj “duke i lënë gjërat larg”.

Një vdekje natyrore mund të duket sikur po zvarritet përgjithmonë, sepse ka shumë vdekje që ndodhin përpara se një person të vdesë vërtet. Një artikull i vitit 2016 në “The Atlantic” përshkruan një pamje të gjallë të asaj se si është të ulesh pranë shtratit të dikujt që po kalon vitet, muajt dhe ditët e fundit të jetës së tyre. Autorja, Jennie Dear, shkroi për përvojën e saj duke u kujdesur për nënën e saj gjatë fazave të fundit të kancerit të gjirit dhe ishte atje në shtëpinë kur infermierja e pyeti nënën e saj nëse donte të dinte se çfarë do të ndodhte me trupin e saj kur filloi të vdiste.

Pas asaj që dëgjoi nga infermierja e nënës së saj dhe kërkimeve të mëtejshme të përpiluara nga profesionistë mjekësorë, Dear mësoi se deri rreth 100 vjet më parë shumica e vdekjeve ndodhnin shpejt, sepse nuk kishte masa mjekësore të vendosura për t’u kujdesur siç duhet për pacientët. Për shkak të përparimeve moderne në mjekësi, vdekja mund të zgjatet për mjaft kohë.

James Hallenbeck, një specialist i kujdesit paliativ në Universitetin e Stanfordit shkruan për një fazë të quajtur “vdekja aktive” në librin e tij Perspektivat e Kujdesit Paliativ. Vdekja aktive përshkruhet si një rrëshqitje përfundimtare, e shpejtë që ndodh afërsisht në ditët e fundit të jetës. “Në fillim humbet uria dhe më pas etja”, shkruan Hallenbeck. “Fjalimi humbet më pas, pasuar nga shikimi. Shqisat e fundit që duhet të shkojnë zakonisht janë dëgjimi dhe prekja.”

Në terma standarde mjekësore, ekzistojnë dy mënyra se si përcaktohet vdekja e një personi. Libri, Nursing Made Incredibly Easy shpjegon se forma më e pranuar e vdekjes është vdekja kardiake, e cila është “mungesa e kontraktimit të zemrës dhe pompimit të gjakut për shkak të një shqetësimi në aktivitetin e saj elektrik”. E dyta, më pak e zakonshme, është vdekja e trurit, e cila përkufizohet si “mungesë e pakthyeshme e të gjithë aktivitetit të trurit”.

Sikur procesi i vdekjes të mos jetë mjaft i zymtë, ka prova shkencore që tregojnë faktin se truri i një personi ndonjëherë mund të mbetet aktiv pasi të vdesë, aq sa për të dëgjuar kohën e vdekjes së tij të shpallur. Vdekja quhet më së shpeshti në pikën e ndalimit të zemrës, e cila quhet vdekje kardiake, por edhe pasi zemra ndalon, shpesh ka një rritje të aktivitetit të trurit që mund të bëjë që një person të përjetojë momente të shkurtra gatishmërie. Pra, kjo është diçka super e frikshme për të pritur me padurim.

Një mjek nga Masachusetts i quajtur Duncan MacDougall publikoi një studim në vitin 1907 mbi rezultatet e eksperimenteve që ai kishte kryer për të përcaktuar nëse shpirti i njeriut ka peshë. Në një artikull të Discover të vitit 2015, shpjegohet se gjatë këtyre eksperimenteve ai vuri në dukje kohën e vdekjes së secilit pacient, kohën e kaluar në shtratin e vdekjes dhe ndryshimet në peshë të shkaktuara nga humbja e lëngjeve dhe gazrave të trupit. Për secilin pacient kishte 21 gramë të mbetur pa llogaritur, për të cilat ai arriti në përfundimin se ishte pesha e shpirtit.

Edhe pse kjo ishte një teori që daton që nga fillimi i shekullit të 20-të, është një teori që besohet gjerësisht në shkallë të ndryshme deri më sot. Faqja e njohur Snopes i hodhi një sy misterit të 21 gramëve në 2005 dhe përcaktoi se është gjysma e vërtetë. Po, MacDougall i kreu këto teste, por metodat e tij ishin me të meta dhe nuk treguan asgjë të besueshme që mund të lidhej drejtpërdrejt me humbjen e peshës që ka të bëjë me shpirtin, gjë që shumë njerëz nuk besojnë se ekziston në radhë të parë.

Caleb Wilde, autor i librit Rrëfimet e një drejtori funerali, ka përvojë të drejtpërdrejtë me më shumë skenarë kufomash se shumica, me siguri. Në librin e tij ai zbulon se kur një kufomë lëvizet, nëse ka ajër të bllokuar në mushkëri, trupi mund të bëjë një sërë tingujsh befasues si rënkime dhe gulçime. Akoma më keq, një pjesë e ajrit të bllokuar mund të shpëtojë nga skaji tjetër, duke rezultuar në gazra të parakohshme të kufomave. Jo diçka që dëshironi të dëgjoni ndërsa përgatiteni për një shërbim shikimi ose funerali.

Një lloj tjetër zhurme mund të dëgjohet nga një trup, i cili ndodh më afër kohës së vërtetë të vdekjes. Kjo zhurmë, ose kombinim zhurmash, zakonisht quhet “tronditje vdekjeje”, e cila ndodh kur një trup nuk është më në gjendje të gëlltisë, gjë që shkakton grumbullimin e sekrecioneve në traktin respirator. Sipas Medical News Today, një kërcitje vdekjeje mund të tingëllojë si një kërcitje, zhurmë e lagësht, një rënkim, apo edhe një gërhitje, të gjitha këto mund të përforcohen nëse personi është ende duke marrë frymë. Nëse kjo zhurmë dëgjohet, vdekja shpesh është afër.