Sa do të jetojë qeni im?

A e shikoni qenin tuaj dhe pyesni veten se sa mund të jetojë?

A mendoni edhe sa vite të tjera do të keni për të ecur ose për t’u përqafuar me të?

Një studim i ri i thelluar shpreson të ndihmojë duke vlerësuar jetëgjatësinë e kafshëve shtëpiake.

Disa nga ata qen në modë të njohur mund t’ju thyejnë zemrën më shpejt se sa mendoni.

Katër racat me fytyrë të sheshtë u zbuluan se kishin jetëgjatësinë më të shkurtër, me bulldogët francezë që pritet të jetojnë vetëm 4.5 vjet, të ndjekur nga bulldogët anglezë me 7.4 vjet, Pugs me 7.7 vjet dhe bulldogët amerikanë me 7.8 vjet.

Këto kafshë shtëpiake shoqërohen me disa çrregullime që kufizojnë jetën, të tilla si problemet e frymëmarrjes, sëmundjet e shtyllës kurrizore dhe vështirësia në lindje, të gjitha këto do të kufizojnë jetëgjatësinë e përgjithshme të racave.

Mesatarja e jetëgjatësisësë qenit sipas rracave:

Jack Russell Terrier 12,72 vjeç

Yorkshire Terrier 12.54 vjeç

Border Collie 12.10 vjet

Springer Spaniel 11.92 vjeç

Kryqëzuar 11.82 vjet

Labrador Retriever 11.77 vjeç

Staffordshire Bull Terrier 11.33 vjeç

Cocker Spaniel 11.31 vjeç

Shih-tzu 11.05 vjet

Mbreti Kavalier Charles Spaniel 10,45 vjeç

Qen Shepherd Gjerman 10.16 vjeç

Boksier 10.04 vjeç

Beagle 9,85 vjeç

Husky 9,53 vjeç

Chihuahua 7,91 vjet

Bulldog Amerikan 7,79 vjeç

Pug 7,65 vjet

Bulldog anglez 7,39 vjeç

Bulldog francez 4,53 vjeç