Rusia gjobit platformat Meta për `propagandë ndaj LGBTI`

Një gjykatë ruse gjobiti kompaninë mëmë Facebook dhe Instagram, Meta dhe platformën e videove TikTok për refuzimin e heqjes së përmbajtjes LBGT.

Në seanca të veçanta, një gjykatë në Moskë urdhëroi Metën të paguante rreth 50,000 euro dhe TikTok me 2 milionë rubla për dështimin në fshirjen e përmbajtjes me “propagandë” LGBT, njoftoi agjencia e lajmeve Interfax.

Kompanitë e teknologjisë dënohen shpesh me gjoba nga Rusia për mos fshirjen e përmbajtjes me kërkesë të autoriteteve.

Që nga fillimi i luftës së Moskës në Ukrainë, Rusia ka rritur presionin në rrjetet sociale, duke ndaluar Facebook, Instagram dhe Twitter.

Sulmet ndaj komunitetit LGBT janë relativisht të shpeshta në Rusi, ku qarqet konservatore dhe fetare kanë një pamje të zbehtë të komunitetit.

Në vitin 2013, Moska miratoi një ligj të diskutueshëm kundër “propagandës” homoseksuale midis të miturve. Ai u përdor për të ndaluar marshimet e krenarisë dhe shfaqjen e flamujve të ylberit.

Që nga viti 2020, kushtetuta specifikon se martesa është një bashkim midis një burri dhe një gruaje, duke ndaluar martesën e homoseksualëve.