Rusia do të largohet nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor në 2024

Rusia do të tërhiqet nga programi i Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor (ISS) pas vitit 2024, tha të martën shefi i ri i agjencisë federale të hapësirës ruse Roscosmos.

Udhëheqja e Roscosmos ka kërcënuar të tërhiqet nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor prej muajsh, duke deklaruar se sanksionet perëndimore do të “shkatërrojnë” bashkëpunimin rus në bordin e laboratorit orbital.

Ndonëse këto kërcënime kanë qenë të shumta dhe nxitëse, ato ende nuk janë bërë aq përfundimtare sa deklarata e fundit e bërë nga shefi i ri i Roscosmos. “Vendimi për t’u larguar nga stacioni pas vitit 2024 është marrë,” tha kreu aktual i Roscosmos, Yuri Borisov.

“Ky është një lajm shumë i fundit dhe kështu që ne nuk kemi dëgjuar asgjë zyrtarisht,” tha Kjell Lindgren, një astronaut i NASA-s aktualisht në bordin e ISS ndërsa fliste në Konferencën e 11-të vjetore të Kërkimit dhe Zhvillimit të Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor (ISSRDC).

Lindgren aktualisht shërben si komandant i misionit të NASA SpaceX Crew-4. “Sigurisht, ju e dini, ne u trajnuam për të bërë një mision këtu lart dhe ai mision kërkon të gjithë ekuipazhin dhe kështu ne vazhdojmë të punojmë çdo ditë për të kryer shkencën dhe kërkimin që jemi trajnuar për të kryer.” vazhdoi ai. “Si ekuipazh ne vazhdojmë të punojmë drejt suksesit dhe kjo është që të gjithë të punojnë së bashku për t’u siguruar që po arrijmë shkencën dhe po e mbajmë ekuipazhin dhe automjetin të sigurt.”