Rusia dënon me 9.5 vite burg basketbollisten amerikane Griner

Ylli amerikan i basketbollit të femrave, Brittney Griner, u dënua për kontrabandë të qëllimshme droge në Rusi dhe u dënua me nëntë vjet e 6 muaj burg të enjten në një rast që ka ngritur shqetësime se ajo po përdoret si peng politik në luftën e Rusisë kundër Ukrainës.

Gjyqtarja Anna Sotnikova e gjykatës së qytetit Khimki dha dënimin dhe e gjobiti Grinerin me 1 milion rubla, ose rreth 16,400 dollarë. Ajo tha se gjykata mori parasysh pranimin e pjesshëm të fajit nga Griner, pendimin për veprën, gjendjen shëndetësore dhe aktivitetet bamirëse. Prokurorët kishin kërkuar që ajo të dënohej me 9.5 vjet burg.

Para vendimit, Griner kërkoi falje në gjykatë dhe kërkoi butësi në një fjalim emocionues.

“Kurrë nuk kam dashur të lëndoj dikë, kurrë nuk kam dashur të rrezikoj popullatën ruse, kurrë nuk kam dashur të thyej ndonjë ligj këtu”, tha Griner.

“Kam bërë një gabim të sinqertë dhe shpresoj që në vendimin tuaj që të mos përfundojë jeta ime këtu. E di që të gjithë vazhdojnë të flasin për pengun politik dhe politikën, por shpresoj se kjo është shumë larg kësaj sallë gjyqi. Dua të them përsëri se nuk kisha qëllim të shkelja asnjë ligj rus. Nuk kisha asnjë qëllim. Nuk kam komplotuar apo planifikuar për të kryer këtë krim,” shtoi ajo.

Vendimi vjen rreth gjashtë muaj pasi 31-vjeçarja u arrestua në një aeroport të Moskës dhe u akuzua nga prokurorët rusë se u përpoq të kontrabandonte më pak se 1 gram vaj kanabisi në bagazhin e saj. Dy herë fituesja e medaljes së artë të basketbollit olimpik amerikan u deklarua fajtore për akuzat për drogë muajin e kaluar dhe tha se ajo e paketoi aksidentalisht drogën ndërsa ishte me nxitim.

Avokatët e Griner, Maria Blagovolina dhe Alexander Boykov, thanë në një deklaratë me shkrim se do të apelojnë vendimin dhe kritikuan gjykatën për injorimin e provave të tyre. Ata kanë 10 ditë për të apeluar.

“Ne jemi shumë të zhgënjyer nga vendimi. Si profesionistë juridikë, ne besojmë se gjykata duhet të jetë e drejtë me të gjithë, pavarësisht nga kombësia. Gjykata ka injoruar plotësisht të gjitha provat e mbrojtjes dhe më e rëndësishmja, pranimin e fajësisë,” thanë ata në Deklarata. “Kjo bie ndesh me praktikën ekzistuese ligjore. Duke marrë parasysh sasinë e substancës (për të mos përmendur defektet e ekspertizës) dhe pranimin e fajësisë, vendimi është absolutisht i paarsyeshëm. Sigurisht që do të bëjmë ankim.”

Duke folur jashtë gjykatës, Bojkov tha se koha mesatare e burgut për këtë lloj krimi është pesë vjet, duke shtuar se pothuajse një e treta e të dënuarve lirohen me kusht.

Griner “nuk po ecën mirë sot,” tha Blagovolina, një partner në firmën ligjore Rybalkin, Gortsunyan, Dyakin dhe Partners. Ekipi i mbrojtjes shpreson që Griner do të jetë në gjendje të flasë me familjen e saj javën e ardhshme. Blagovolina shtoi se Griner do të kthehet në qendrën e paraburgimit ku po mbahet.

Dënimi vjen në mes të marrëdhënieve të tensionuara SHBA-Rusi.